Una de cada quatre empreses, en concret el 24,3%, van aplicar mesures de flexibilitat interna l’any passat, enfront del 27% que va recórrer a aquests mecanismes en 2013, segons l’Enquesta Anual Laboral 2014 realitzada pel Ministeri d’Ocupació a més de 290.000 empreses amb cinc o més treballadors.
Entre les mesures dites de flexibilitat interna s’inclouen principalment la modificació substancial de les condicions de treball (salari, jornada, horari, sistema de remuneració), la mobilitat funcional o geogràfica, la suspensió temporal del contracte o la reducció de jornada, i els canvis de contracte per diferent tipus de jornada.
D’entre aquests tipus de mesures, l’11,7% del total d’empreses van aplicar mesures que van afectar canvis de tipus de jornada en el contracte, el 10,7% a la jornada laboral, el 4,8% al sistema de remuneració i quantia salarial, el 2% a la mobilitat funcional i l’1,8% a la mobilitat geogràfica.
El percentatge d’empreses que han aplicat mesures de flexibilitat interna és més elevat com més gran és la mida de l’empresa. Així, del 21,1% de les empreses de 5 a 9 treballadors que van recórrer a aquestes mesures es passa el 55,4% en les empreses de més de 499 treballadors.
D’altra banda, el 39,4% d’empreses, independentment d’haver aplicat mesures de flexibilitat interna o no, va adoptar altres mesures d’ajust l’any passat: el 23,1% va acomiadar treballadors, el 14,6% va reduir costos no laborals, el 12,8% van reduir inversions i el 10,5% va retallar el volum de treballadors amb contracte temporal.
Finalment, el 50,6% de les empreses no van aplicar ni mesures de flexibilitat interna ni les esmentades mesures d’ajust.
L’enquesta revela a més que per al 82% de les empreses amb conveni col·lectiu, aquest s’adapta bastant o molt a les seves necessitats. Aquest percentatge és més gran entre les empreses amb conveni d’àmbit superior a l’empresa (82,7%) que entre les empreses amb conveni d’empresa (78,3%).
El 2014, el 75% de les empreses van proporcionar algun tipus de formació als seus treballadors. La proporció d’empreses que donen formació s’incrementa segons augmenta la mida, i el percentatge del 69,4% en les de 5 a 9 treballadors i del 99% en les empreses de més de 499 treballadors.
Acomiadar treballadors temporals, principal mesura laboral
Segons l’enquesta, el nombre d’empreses que preveuen incrementar la seva plantilla en 2015 i en els primers mesos de 2016 ha augmentat del 8,4% de fa un any a l’11,6%.
Davant d’un repunt de la demanda rellevant i de certa durada, el 31% de les empreses apostaria per contractar nou personal indefinit, enfront del 19,3% que va declarar el mateix en l’anterior enquesta. Alhora, es redueix del 68,1% al 54,1% el nombre d’empreses que optaria per contractes temporals si s’incrementés la demanda.
Per afrontar una reducció de la demanda, el 65,4% de les empreses reduiria costos no laborals, el 62,3% retallaria costos laborals, el 36,9% abaixaria els preus i el 26,2% produiria menys.
D’entre aquelles que reduirien els costos laborals, la meitat acomiadaria treballadors temporals i el 9,7% a fixos. El 23,1% preferiria retallar el nombre d’hores treballades, amb la consegüent rebaixa salarial, mentre que el 12,9% optaria per reduir sous.