La columna sud oest de la denominada Euromarxa 2015 que va sortir l’1 de d’octubre de Gibraltar i té previst arribar a Brusel·les, el dia 15 i restarà a la capital europea fins al 17, ha arribat a Barcelona. Aquesta és una de les quatre columnes que recorren el continent organitzades per organitzacions polítiques d’esquerres, associacions cíviques i sindicats.
“Una altra Europa és possible”, cridaven els marxaires arribats a la plaça de la Universitat en un autocar vistosament pintat amb els lemes de la mobilització. El vehicle procedia de Tortosa, la primera etapa catalana d’aquesta columna.
A la plaça barcelonina, habitual punt de sortida de moltes manifestacions, esperaven als manifestants membres de diverses organitzacions. L’hora, dos quarts de set de la tarda, no acompanyava, igual com la sensació de desmobilització que es viu després de la campanya electoral catalana.
Tanmateix, els ànims dels manifestants, molts d’ells amb aspecte de ser activistes bregats, estava alt. Crits nous com “Rajoy, sicario del fondo monetario” s’escoltaven amb altres més antics, com “Otan no, bases fuera”, o eslògans contra la considerada tirania exercida pels bancs i la dreta alemanya sobre el continent europeu.
Entre els que esperaven hi havia el cap de llista de Catalunya Sí Que es Pot, (CSQP), Lluís Rabell, i el també diputat per aquesta formació Joan Coscubiela.
Sindicalistes per una nova Europa
En l’àmbit sindical, hi havia el secretari general de la UGT catalana, Josep Maria Àlvarez. Aquest darrer explicava: ” La mobilització d’avui el que pretén és sobretot fer un moviment des de baix que abasti el conjunt de la Unió Europea per canviar la construcció política que s’està fent en aquest espai. Una construcció que està molt allunyada de la gent, dels problemes de la gent. Crec que és molt important començar a situar de manera clara que aquesta Europa és una Europa que no interessa a la majoria, que l’Europa que volem, que és la que ens havien explicat és una Europa de drets,, de benestar, etc. En un moment en que sembla que Europa es pot allunya encara una mica més de la gent, per exemple amb el tractat de lliure comerç (TTPI), que sembla que serà un element que encara distorsionarà més les possibilitats d’intervenció democràtica dels ciutadans. Per això jo crec que aquest moviment agafa una volada molt especial intentant que es visualitzi aquesta altra Europa que en Estats molt petits o enclaves polítics representa l’Europa del frau fiscal, del tràfic de diners i del tràfic d’influències que és el que s’ha descobert que servia per blanquejar els diners de la corrupció”.
Els manifestants han desfilat a poc a poc fins a la plaça de Sant Jaume on han estat rebuts per Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde del consistori que presideix Ada Colau, just uns dies després que per majoria s’ha decidit que la ciutat es declari contraria al TTIP.
Aquest dimarts els organitzadors han preparat a Barcelona accions i xerrades durant tot el dia. El 7 d’octubre surten cap a La Seu i Andorra on pensen fer una altra manifestació.