Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La plaça de Sant Jaume de Barcelona ha estat l’escenari d’una nova protesta dels treballadors de Valeo. Homes, dones i en alguns casos nens, han manifestat, primer davant la seu de la Generalitat i després de l’Ajuntament la reivindicació de viure i treballar a Catalunya.
Amb samarretes vermelles que duen escrits els eslògans contra el tancament de la planta de Martorelles, i adhesius amb la reclamació de viure i treballar a Catalunya treballadors i treballadores s’han concentrat davant el Palau de Sant Jordi, però ningú els ha rebut. Després d’uns minuts un representant del comitè d’empresa ha llegit un manifest i s’ha decidit girar cua i intentar ser rebuts per algun representant de l’equip de govern del consistori de Barcelona. Dirigents de CCOO havien fet gestions per aconseguir l’entrevista. Finalment ha sortit a rebre els treballadors, el regidor Agustí Colom, ja que l’alcaldessa, a qui reclamaven els treballadors, no hi era.
A la reunió els dirigents sindicals han explicat la situació al cap i casal de Catalunya. Precisament aquest dimarts ha acabat el període de consultes que legalment tenia l’ERO de Valeo. En ser un expedient de trasllat la seva durada és menor que la del de regulació d’ocupació. Concretament ha durant 15 dies. En les trobades realitzades no s’ha avançat ni un mil·límetre. L’empresa, segons CCOO, ha mantingut la seva decisió, “plena d’irregularitats legals”, i no ha atès les reivindicacions de la plantilla per salvaguardar els llocs de treball.
El comitè d’empresa, ha manifestat que impugnarà judicialment aquesta decisió de l’empresa i mantindrà la mobilització fins que s’obri un escenari que permeti debatre el manteniment de l’activitat productiva i l’ocupació a la planta de Martorelles i trobar solucions laborals i socials per al conjunt de la plantilla.
Ara doncs, s’obre un període de temps en què la resistència dels treballadors i la solidaritat que puguin rebre és clau. Recordar que des del 29 de juliol hi ha vaga indefinida a la planta de Martorelles. Des d’aquell dia hi ha piquets a la porta per impedir que ningú pugui desmantellar la factoria.
Plantilla combativa
Just al començament del conflicte, des de cercles propers a l’empresa es va voler vincular el procés de tancament amb la inseguretat que la multinacional tindria en relació al procés català. Altres fonts coneixedores del tarannà de la companyia especulen amb altres motius. Un seria la voluntat de desvincular la plantilla de la producció. Efectivament, els treballadors de Valeo s’han enfrontat algunes vegades amb els plans empresarials i fins al moment havien pogut fer front a les pretensions de la companyia. Per aquest motiu la multinacional faria l’esforç que significa transportar la producció lluny dels centres on hi ha els principals clients: Seat i Nissan.
De manera paral·lela, s’ha posat en marxa una caixa de resistència destinada a ajudar en aquells casos en què treballadors concrets tinguin més dificultats per mantenir la vaga indefinida. El comitè d’empresa ha obert un compte (ES38 2100 0357500200207769) i aquest divendres, 18 de setembre, ha organitzat un concert solidari al campament de vigilància que tenen muntat a les portes de l’empresa, que començarà a partir de les 21 hores.
Montornès solidària
L’Ajuntament de Montornès ha aprovat donar 3.000 euros a la caixa de resistència creada pels treballadors de la planta de Valeo a Martorelles.
Totes les formacions municipals han donat el vistiplau a aquesta mesura, presentada en el ple municipal celebrada dijous passat i en què van estar presents alguns treballadors de la fàbrica vallesana, segons ha informat el consistori en un comunicat.
D’aquesta manera, l’administració local ha mostrat el seu suport a la reclamació dels treballadors, que des de finals de juliol estan en vaga indefinida i molts d’ells vivint en el campament muntat a les portes de planta, després que la multinacional anunciés la deslocalització de l’activitat a Saragossa.