Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Els treballadors i treballadores de Valeo Clima de Martorelles han estat tot el mes d’agost vetllant a la porta de la fàbrica per evitar el desmantellament de la planta. Des del 27 de juliol hi ha declarada una vaga indefinida contra la pretensió de l’empresa de traslladar la producció a Saragossa. El procés, segons els empleats posaria en perill 257 llocs de treball de la planta.
La visita durant aquest dijous del secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego i de diversos dirigents i afiliats al sindicat, s’ha constituït com el tret de sortida d’una tanda de mobilitzacions que tenen com a objectiu posar el conflicte en primer pla i aconseguir, com ha passat en altres ocasions, que la direcció del grup repensi la seva intenció inicial.
A les portes de l’empresa, al polígon industrial de Martorelles s’ha mantingut durant 30 dies la flama de la protesta, en el que els empleats ja en diuen el campament de la Gàl·lia, tot emulant les històries d’Astèrix i Obèlix. Mentre per a la majoria de les persones gaudien del descans de vacances, els treballadors de Valeo Clima es mantenien vigilant, tossudament davant la fàbrica. «Ha estat molt pesat», explicava a Diari del Treball, el president del comitè d’empresa Manuel Zamora. Fins i tot s’ha improvisat una piscina perquè els fills dels vaguistes poguessin aguantar els dies més càlids del mes en curs. També s’ha muntat una petita cuina i una barraca on els treballadors s’han guarit durant la llarga estada en torns de 24 hores per defensar els seus llocs de treball.
Campament de la Gàl·lia
La reunió realitzada amb el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego ha servit per perfilar les activitats dels dies vinents. Així, l’1 de setembre hi ha prevista una concentració dels operaris de Valeo davant la fàbrica Seat de Martorell. Allà rebran la solidaritat dels seus companys. Valeo treballa gairebé en exclusiva fabricant i instal·lant sistemes d’aire condicionat per a la filial espanyola de Volkswagen.
El 3 de setembre els vaguistes es traslladaran fins a la Zona Franca de Barcelona on es concentraran també davant de Nissan, tot repetint l’operació reclamant la solidaritat dels treballadors de la multinacional japonesa.
El 8 de setembre s’ha convocat una altra manifestació, aquest cop entre les localitats de Martorelles i Mollet del Vallès.
L’11 de setembre, diada nacional de Catalunya, els treballadors participaran en la concentració que vol omplir l’avinguda Meridiana de Barcelona. En aquest cas reclamant el dret a viure i treballar a Catalunya.

Concerts i més mobilitzacions
Abans, el dia 4 es prepara un concert solidari amb els treballadors que es farà al lloc on hi ha el campament. Els organitzadors s’han posat en contacte amb músics i conjunts que volen d’una banda donar ànims als vaguistes i de l’altra, aconseguir fons per a la caixa de resistència.
Finalment, el 15 de setembre els empleats de Valeo Clima de Martorelles es concentraran a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.
La Generalitat, que és l’organisme davant del qual es negocia el trasllat de la fàbrica, va aturar el període de contactes que s’havia de celebrar originalment durant el mes d’agost i reprendrà les negociacions a partir del 31 d’agost, tot i que els treballadors estudien si és útil o no participar en aquests contactes que, segons la reforma laboral, elaborada i votada favorablement per PP i CiU, dura un màxim de 30 dies.
El fet és que edl conflicte de Valeo coincideix de ple amb la precampanya i la campanya electoral. Els vaguistes ho saben i pensen fer arribar als partits polítics i a la Generalitat la seva demanda de treballar i viure a Catalunya. Més quan la planta de Martorelles sempre ha estat al capdavant dels estàndards de qualitat i productivitat del grup i la seva rendibilitat sempre ha estat positiva, segons fonts sindicals.