L’Ajuntament de Badalona destinarà 270.000 euros a préstecs sense interès que es concediran a persones, col·lectius i empreses que presentin projectes d’autoocupació, creació d’empreses i per a la dinamització social i econòmica de la ciutat.
El programa comptarà amb el suport de la fundació privada sense ànim de lucre Acció Solidària Contra l’Atur (ASCA). La durada d’aquesta actuació serà de quatre anys. Els projectes han de ser presentats per persones o col·lectius de Badalona. ASCA en farà una primera avaluació, i en el seu cas un seguiment de les iniciatives en funció de l’experiència d’aquesta entitat que des dels anys 80 del segle passat treballa contra l’atur. Aquesta és la primera vegada que un ajuntament posa en marxa amb fons propis una línia de finançament per lluitar contra la desocupació i incentivar la creació de llocs de treball estables. Abans ASCA havia col·laborat amb organismes com Barcelona Activa o altres entitats vinculades amb les autoritats municipals, però mai havia estat un ajuntament qui aportés el finançament directe a aquestes accions i en una quantitat tan elevada.
Des que va arribar al govern, l’equip que presideix l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha fet actuacions per ajudar a la creació de llocs de treball. En aquet sentit, l’any passat la ciutat es va vincular a la xarxa de ciutats cooperatives.
Les ajudes seran préstecs a interès zero que atorgarà el consistori de Badalona. Les iniciatives es presentaran a l’Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació (IMPO) de la ciutat del Barcelonès nord. Aquest organisme habitualment gestiona programes i realitza actuacions per lluitar contra la desocupació i formar treballadores i treballadors a la ciutat. Un cop aquestes actuacions hagin passat el primer filtre passaran a ser analitzades per ASCA que en farà una valoració i si cal, amb els seus tècnics , realitzarà l’acompanyament del projecte i el seguiment de les actuacions corresponents, segons fonts de la fundació.
Entre les condicions que caldrà reunir per accedir als crèdits hi ha que generin ocupació duradora a Badalona. Que contribueixen a consolidar increments de personal en empreses ja establertes i que els llocs de treball que es generin siguin estables i amb projecció a llarg termini.
Els préstecs són reintegrables com a molt tard al final de la seva durada, fixada en tres anys i sis mesos. L’import màxim del crèdit serà de 25.000 euros. Com s’ha dit, la taxa d’interès és zero. El període de carència podria arribar fins als primers sis mesos. Una característica destacable, que distingeix aquesta iniciativa dels crèdits bancaris clàssics, és que no precisen aval: la garantia és el projecte a partir del qual es demana el finançament. Tampoc hi haurà costos inicials, com les comissions d’estudi i / o obertura. Aquesta feina la realitzen de manera gratuïta els voluntaris que formen ASCA.
Podran demanar els crèdits persones majors d’edat amb permís de treball que visquin a Badalona. També ho podran fer empreses comercials, industrials i de serveis en qualsevol de les seves formes jurídiques que tinguin projectes per consolidar o incrementar la seva plantilla introduint millores o nous processos de producció, aplicacions de noves tecnologies o, per exemple, actuacions de recerca i desenvolupament.
L’acord l’ha firmat l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater i el president d’ASCA, Oriol Romances. Com s’ha dit, Acció Solidària Contra l’Atur és una entitat sense ànim de lucre que va començar la seva feina el 1981. Administra un fons econòmic que té com a objectiu crear nous llocs de treball. Ho fa concedint préstecs sense interès per finançar projectes d’emprenedors. Trenta-sis anys després ha concedit un total 3.257 préstecs per un import de 9.067.408 euros i ha creat 7.997 llocs de treball.