Els excrements dels coloms del centre de Barcelona van provocar que una guia turística contragués una malaltia respiratòria. Així ho ha sentenciat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha confirmat la incapacitat absoluta per la treballadora. En una sentència a la que ha tingut accés aquest diari, l’alt tribunal català desestima el recurs que la mútua va interposar a la sentència d’un jutjat social que havia donat la raó a l’empleada el 2012.
G. T. V. treballar entre el març del 2008 i el juliol del 2010 a Turisme de Barcelona, el consorci público-privat dedicat a la promoció turística de la capital catalana. Va desenvolupar la seva tasca a l’oficina d’informació del subterrani i a les cabines de l’exterior de la plaça i a la Rambla. La sentència recull que la fibrosi pulmonar que pateix es va produir “exclusivament” per l’exposició i l’alta concentració d’excrements de colom en el seu lloc de treball de la plaça. D’aquí que el tribunal hagi sentenciat que la incapacitat de la treballadora deriva d’un accident de treball.
Segons explica Raquel Lafuente, l’advocada del Col·lectiu Ronda que ha defensat l’empleada, el cas de G. T. V. no té a pràcticament precedents. El motiu, afegeix la lletrada, és que l’empleada va seguir en el seu lloc de treball de la plaça Catalunya exposada als excrements tot i els avisos que recomanaven traslladar-la, el que va agreujar la malaltia. “Aquesta zona es troba permanentment ocupada per coloms i altres aus, bruta pels seus excrements”, diu la sentència judicial.
En aquest sentit, la sentència recull en l’apartat de fets provats dos informes mèdics de desembre de 2008 i d’abril de 2010 que van considerar “molt necessari” un canvi de lloc de treball, cosa que no es va produir. Els tres jutges del TSJC atorguen plena credibilitat a les proves mèdiques que vinculen el quadre clínic de la dona amb la inhalació involuntària de la femta de coloms, periquitos i altres aus que ocupen els espais urbans on treballava.
I és que els seus exàmens previs de salut no havien diagnosticat cap tipus d’alteració respiratòria. De fet, segons la sentència, “no hi ha constància” que la treballadora estigués de baixa en els seus anteriors llocs de treball. A més, els primers problemes de salut remetien quan tornava a casa seva a Sabadell.
Els informes mèdics acceptats pel TSJC sostenen que els excrements van actuar com a agents al·lergògens de primer ordre afectant de forma important i permanent a la salut de la dona, que ara no pot treballar per no poder-se sotmetre als més mínims esforços. Per contra, l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) defensava que la patologia de la treballadora derivava d’una malaltia comuna i no de malaltia laboral.
Lafuente concreta que la fibrosi és l’estadi final d’una alteració pulmonar causada després d’inhalar la pols de l’aire que conté partícules d’excrements secs de colom. Els seus símptomes són la tos o la dificultat per respirar. L’estadi més greu de la malaltia afecta a poques persones ja que els símptomes solen desaparèixer en interrompre el contacte amb les aus.
La decisió ratificat pel TSJC recull que l’evolució de la dona ha empitjorat, encara que no està treballant des de finals de 2010 ni està en contacte amb els excrements de les aus, a pesar del tractament rebut.
Contra la sentència es pot recórrer davant el Tribunal Suprem. Consultada per aquest diari, una portaveu de MC Mutual, la mútua que va portar al TSJC la sentència del jutjat social ha indicat que l’empresa no ha decidit si interposarà recurs.