Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La Secció Sindical de CCOO de l’Ajuntament de Castelldefels va denunciar l’incompliment de l’Acord de relacions laborals 2004-2007. El motiu era la reclamació del pagament de l’1% de la massa salarial, dels anys 2007, 2008 i 2009. La massa salarial és la quantitat total que l’Ajuntament té com a despesa de personal (capítol I). Per tant seria l’1% del 2007 més l’1% del 2008 més l’1% del 2009 del total emprat en despesa de personal.
Fonts de la secció sindical de CCOO a l’Ajuntament de Castelldefels han explicat que, per analogia, la mesura s’aplica tant als treballadors que són funcionaris com als que són laborals, unes 500 persones, segons l’estimació feta. El que no tenen els representants sindicals és la quantitat que haurà de pagar el consistori de Castelldefels.
Una de les qüestions que des del sindicat es tenen clares és que a més d’aplicar les pujades de l’1% dels tres anys, l’ajuntament ha de consolidar en les nòmines dels treballadors i treballadores aquestes pujades. Dit en altres paraules, el 2008 hauria d’aplicar-se la pujada corresponent amb un 1% més la part proporcional de la pujada de 2007, i així fins ara.
Fonts laborals han explicat que la situació en què es a més de la pujada pactada implica la consolidació d’aquest augment va fer que a l’Ajuntament de Barcelona, l’administració pública més gran afectada per la resolució judicial, el pagament dels endarreriments suposés per a molts treballadors una paga extra equivalent al 20% del salari anual. Cal dir que en aquesta paga s’incloïen diverses anualitats pendents.
El pagament de Castelldefels no s’havia fet per part de l’Ajuntament, argumentant que les treballadores i els treballadors municipals ja cobraven en les pagues extres el 100% de la nòmina (no com passa a altres administracions públiques). Però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, concretament la Sala Contenciosa Administrativa, ha considerat que “estos aumentos retributivos se aplicarán al margen de las mejoras retributivas conseguidas en los pactos o acuerdos previamente firmados por las diferentes administraciones públicas en el marco de sus competencias“, i l’Ajuntament està obligat a fer aquest pagament.
Per tant, la sentència dictamina que:
“PRIMERO.- Estimar el presente recurso de apelación interpuesto por la representación procesal de la CONC-CCOO contra la sentencia 292/2015, de 27 de noviembre, dictada por el Juzgado Contencioso Administrativo número 12 de Barcelona, que revocamos por no ajustarse a derecho.
SEGUNDO.- Anulamos por no ser conforme a derecho la actuación del Ayuntamiento de Castelldefels, condenándole a efectuar el incremento del 1% de la masa salarial de los funcionarios de su ámbito para los años 2007, 2008 y 2009.“
CCOO emplaça l’Ajuntament per iniciar immediatament les negociacions perquè s’apliqui l’increment també al personal laboral. A partir d’aquí, l’únic pas que podria fer l’Ajuntament és presentar recurs davant el Tribunal Suprem, ja que a Catalunya, la sentència és ferma i no admet recurs.
El cas que ha estat fallat judicialment correspon al mandat de l’alcalde socialista Antoni Padilla, tot i que els seus successors, primer del PSC i després del PP van mantenir la posició del consistori que finalment ha estat derrotada judicialment.
Aquesta sentència, segons CCOO representa una victòria per a tota la plantilla municipal i també un toc d’atenció als gestors i responsables municipals, afirmen en un comunicat.