En el moment més dur de la crisi, l’any 2012, les universitats públiques catalanes van decidir no pagar el que es denominava premi de jubilació als empleats del Personal d’Administració i Serveis (PAS) laboral. En algunes universitats també es va retallar aquest premi del PSA funcionari en virtut de què el conveni tenia una clàusula que equiparava les condicions salarials dels diferents règims. Una sentència del Tribunal Suprem, fruit d’una denúncia presentada en el seu dia per UGT, dóna la raó al sindicat i les universitats hauran de pagar a les persones jubilades des del 2012 els complements que els hi van retirar de manera unilateral.
La sentència del Tribunal Suprem-que és ferma i d’aplicació directa a tot el PAS-laboral- indica que la disposició addicional sisena de la Llei 5/2012 de 20 de març de mesures fiscals i financeres “no vulnera els drets que l’article 53.2 del 6è Conveni Col·lectiu atorga als treballadors del PAS que es veuen obligats a sol·licitar la jubilació a 65 anys”.
Per tant, el Suprem anul·la una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que només estimava parcialment la demanda de conflicte col·lectiu presentada per la Secretaria d’Ensenyament de la FeSP – UGT Catalunya, arran de les demandes particulars de dos membres del PAS laboral de la Universitat de Lleida (UdL). En concret, el TSJC només considerava l’article 53.5 i ara el TS inclou també el 53.2.
Uns 6.500 euros de mitjana
El premi que es va retirar i que ara es recupera implicava que una persona en retirar-se cobrava l’equivalent a 3 mesos de salari a partir d’una antiguitat de 10 anys. Si en tenia més, per cada 5 anys que se sumaven la compensació pujava un mes més. En aquest sentit, una persona que es jubilava a 65 anys acostumava a tenir una antiguitat d’almenys 20 anys. Això suposa que per un treballador amb un salari mitjà de 1.300 euros el premi podia arribar a 5 mesos, és a dir uns 6.500 euros, però dependent de les categories i l’antiguitat es podria arribar fins a 15.000 euros en la banda alta.
La sentència afecta, segons els serveis jurídics de la UGT de Catalunya a la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, la Universitat Pompeu Fabra i la Politècnica de Catalunya.
Carles Puig Gros, és membre de la secció sindical UGT Universitat de Lleida. Ell ha estat vetllant el procés des de l’any 2012. “Nosaltres estem valorant l’abast de la sentència, que es va conèixer dilluns passat”, afirma. En aquest sentit, entén que tots els treballadors i treballadores jubilats des del 2012 poden reclamar aquesta compensació en virtut dels anys de la seva antiguitat. També ho poden reclamar els membres del PAS funcionari de les universitats en les quals el conveni iguala en un article els salaris dels treballadors tant si són laborals com si són funcionaris.
La UGT creu que d’ofici les universitats han de pagar els diners que legalment corresponen als seus treballadors. Si finalment això no s’acceptés per part de l’administració d’aquestes institucions públiques, es podria realitzar una denúncia cas per cas. Però davant d’aquesta situació els jutges, en vista que hi ha una sentència ferma del Tribunal Suprem, podrien condemnar en costes les universitats, de manera que a més d’haver de pagar les quantitats corresponents haurien de fer-se càrrec de les minutes dels advocats dels denunciants. “Volem parlar amb les administracions de les universitats per negociar el mecanisme de pagament. Entenem que hem de donar facilitats, ja que es tracta de quantitats importants”, assegura Puig Gros.