La crisi econòmica i les reformes legals que han possibilitat la generalització del fenomen del treballador pobre. Ho ha dit Fernando Porta, responsable del programa Universitats amb cor de Càritas de Barcelona, segons informa la Universitat Abat Oliba (UAO) en un comunicat.
A la taula rodona ‘Bones pràctiques de Responsabilitat Social Empresarial (RSE)’s’han posat de relleu dades significatives: el 2017 el 19% de la població catalana estava en situació de pobresa relativa i un 11%, en pobresa absoluta. A la mesa hi havia a més del responsable de l’entitat de l’Església, , la responsable de RSE Laboratoris Esteve, Mireia Marimon, la de formació de l’Hotel Arts, Sílvia Raventós, i el soci fundador d’Alfa Consulting, Ignacio Guerra.
En la seva intervenció, Porta ha sostingut que es consideren treballadors pobres aquelles persones que, tot i tenir feina, són pobres, situació que afecta el 12% dels treballadors, i ha criticat les situacions de “precarietat i d’abús” com les que s’amaguen darrere de molts contractes de curta durada, parcials o per hores.
Ignacio Guerra ha subratllat la idea que la pràctica de polítiques de responsabilitat social corporativa (RSE) suposa en si mateixa una contribució al desenvolupament de l’empresa, sobretot en un moment en què els clients, especialment els joves, “esperen i reclamen que les companyies exerceixin aquesta responsabilitat”.
Al seu torn, Marimon també ha incidit en la idea que la RSE ha d’impregnar tota l’activitat de l’empresa, ja que considera que la responsabilitat no consisteix en aportacions puntuals, sinó en generar “impacte positius en les persones i el medi ambient a través de tota la cadena de valor”.