La declaració com a inconstitucionals d’alguns dels articles clau de la llei catalana d’igualtat ha posat en peu de guerra els sindicats CCOO i UGT, que li havien donat suport com un mecanisme per evitar discriminació a la feina.
Comissions Obreres assegura que “incomprensible que el Tribunal Constitucional (TC) declari que no és constitucional qualsevol mesura que pugui incidir en la no discriminació de les dones. És un nou atac als drets democràtics de dones i homes. Així mateix, la sentència és un atac als drets de la igualtat de dones i homes, passant per sobre del marc de relacions laborals de Catalunya”.
En una nota feta pública, CCOO afirma: “defensem i defensarem, sense cap límit, mesures tan bàsiques de les relacions laborals que afavoreixin la tolerància zero a l’assetjament sexual, la participació de les dones a la negociació col·lectiva i les mesures que a les empreses garanteixin polítiques de no discriminacions de les dones a través dels plans o les mesures d’igualtat. Es tracta d’un tema de justícia i democràcia”.
Al seu torn, UGT ha respost també amb contundència a la supressió d’articles claus de la norma catalana que garanteix la no discriminació per raó de sexe. El sindicat que lidera Camil Ros, afirma que “la retallada de la Llei d’igualtat catalana pel que fa a la igualtat de gènere a la feina suposa una invasió de les competències catalanes: el Marc Català de les Relacions Laborals, i suposa una involució pel que fa als drets de les dones treballadores”.
Els articles anul·lats pel Constitucional fan referència als plans d’igualtat a la feina, l’assetjament sexual i per raó de gènere, i la figura del responsable sindical d’igualtat, entre d’altres.
El sindicat de tradició socialista va un pas més enllà i crida a no acatar l’anul·lació del Constitucional i insta a fer un acord a Catalunya entre els agents econòmics i socials en relació amb les normatives d’igualtat que afecten directament el mercat de treball. Així mateix, demana que es continuï treballant en la consolidació de la figura de responsable sindical d’igualtat dins de les empreses, en el cas de la UGT coneguda com a xarxa XASI (Xarxa d’agents sindicals per la igualtat).