Després de tres setmanes de vagues parcials, l’empresa Giró GH de Badalona ha arribat a un acord amb la treballadora a la qual havia acomiadat per “causes mèdiques”, després que aquesta hagués prestat els seus serveis a la planta de Badalona durant gairebé 42 anys.
L’acord ha consistit, segons fonts de la seva defensa legal, en una indemnització que s’ha considerat satisfactòria. Això, de ben segur inclou també que la treballadora es pugui acollir a l’acomiadament improcedent, cosa que implica l’accés al subsidi de desocupació, per al qual ha cotitzat quatre dècades.
Pilar Escobar, de 56 anys, va rebre la carta d’acomiadament amb una indemnització mínima, basada en la reforma laboral, de la direcció de la fàbrica on treballava des dels 14 anys. Això passar després que la mútua on es va curar del trencament de dos tendons la declarés no apta per a feina que feia. Lluny de buscar-hi una nova ubicació se li va lliurar la comunicació de baixa definitiva a l’empresa.
L’acomiadament de la Pilar va causar estupor entre els seus companys. L’empresa afirmava que no podia recol·locar-la en la fàbrica, on treballen 137 persones més, perquè les màquines adaptades on hauria pogut seguir produint s’havien enviat a la planta que el grup té a Terol. Precisament, des de fa mesos a Badalona hi ha la temença que a mitjà termini es deslocalitzi la producció cap a l’Aragó.
Precisament Giró GH és un grup empresarial que se n’ha sortit molt bé durant la crisi. Fins i tot ha internacionalitzat la producció als Estats Units. Això ho ha fet perquè té la patent de les bosses de malla que es fan servir per a la venda al públic de fruites com les taronges i els melons.
Els treballadors de Giró GH van posar per davant de tot la solidaritat amb la Pilar. Van declarar una vaga que suposava l’aturada unes hores cada torn cada divendres. El cas de la Pilar va transcendir l’àmbit laboral. Així, el segon divendres es va fer una manifestació des de la casa de la Vila fins a la porta de la fàbrica. L’alcaldessa de la Ciutat, Dolors Sabater es va solidaritzar amb la treballadora, i diversos regidors de l’equip de govern van acudir també a la manifestació.
Pilar va reclamar fins a últim moment retornar a la feina a la qual tota la vida ha acudit amb puntualitat. En aquest sentit pensava que el pare de l’actual empresari. Ezequiel Giró, no hauria permès una situació com la que es va produir. Ara, després de l’acord, haurà d’acostumar-se a no fitxar cada matí a la fàbrica, però segur que seguirà trobant-se amb els seus companys.