El conflicte que enfrontava l’empresa Ciut’Art, gestora de diversos centres culturals, amb els seus treballadors ha arribat a un punt d’entesa. Això implica la desconvocatòria de les vagues que estaven convocades i l’assumpció per la companyia de les principals reivindicacions dels operaris.
Els dies 15 i 3 de juny, i els dies 15, 20 i 21 de juliol, els treballadors de Ciut’Art van fer vaga. Això va suposar que centres culturals com MACBA, Fundació Miró, Museu del Disseny, Monestir de Pedralbes, Museu de les Cultures del Món, Museu Etnològic, Fundació Tàpies, l’Arxiu Històric e Barcelona i el Museu de la Música, tanquessin per no poder atendre el públic a causa del seguiment majoritari de la vaga.
L’acord, ratificat per l’assemblea de treballadors, suposa acceptar tot els punts que reivindicaven els empleats, afirma el sindicat majoritari, Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT).
Vacances
Un dels aspectes claus de la protesta girava entorn de les vacances. L’acord suposa que l’empresa regularitza les vacances del període des de l’1 de juliol de 2015 i el 30 de juny de 2016, cosa que suposa la recuperació de 764,77 dies de descans que l’empresa devia als seus treballadors. Per aquest any es comptaran addicionalment els dies meritats durant l’estiu, que es podran gaudir entre octubre i gener.
Els anys següents, el període a partir del qual es comptaran les vacances serà d’octubre a setembre. Això evitarà moltes de “les irregularitats que es donaven en l’assignació de les vacances”, diu el sindicat. A més, l’empresa compensarà els últims 4 anys de vacances no cotitzades a la Seguretat Social.
En l’acord s’hi han inclòs algunes reivindicacions llargament reclamades pels treballadors. Així, el treball en festius, que a banda de ser compensat amb el plus que preveu el conveni, suposarà una compensació addicional d’un dia lliure per festiu treballat. En aquest sentit es compensaran retroactivament els festius de l’any 2016 que s’havien treballat i no havien rebut compensació.
El pacte inclou altres aspectes vinculats al període de lluita i mobilitzacions. En aquest sentit, l’empresa retira les dues sancions imposades a un membre del SUT.
A més, es reconeix la igualtat de condicions entre els treballadors de reforç i la resta de la plantilla.
En la mateixa línia la companyia accedeix a convertir en indefinits els contractes de la plantilla i a no realitzar extincions de contractes. Això vol dir que es garanteix la continuïtat en el treball mentre no es faci la conversió en operaris indefinits. El calendari per a realitzar la conversió s’iniciarà el setembre i acabarà el 15 d’octubre.
L’empresa es compromet així mateix a no extingir el contracte d’una treballadora a la qual havia comunicat la no renovació durant les convocatòries de vagues.
Per tot allò que no estigui recollit en l’acord, les dues parts acorden que regirà el que digui el conveni mentre en duri la vigència.