El magistrat jutjat del contenciós administratiu número 17 de Barcelona ha sentenciat que totes les comissions de serveis i encàrrecs de funcions de personal d’administració i serveis (PAS) efectuats per la Universitat de Barcelona (UB) són nuls perquè s’han donat per la via dels fets i condemna la universitat a pagar les costes del procés, segons informa CCOO.
La sentència afecta “multitud de casos”, diu el sindicat, però des de la junta de personal afinen una mica més. La xifra estimada se situa entre 140 i 150 casos que, sobre un cens de PAS funcionari, que ben just arriba al miler de persones se situaria entre un 14 i un 15%, segons les fonts consultades.
La pràctica considerada incorrecta pel jutge es va denunciar l’any 2014. Segons la sentència l’ens universitari ha posat en marxa els nomenaments de comissions de servei i encàrrecs de funcions mancats de motivació i que, en la majoria de casos, sobrepassaven amb escreix la durada màxima de 2 anys prevista per la Llei (6 mesos en els casos dels encàrrecs de funcions). Fins i tot molts casos fa més de 10 anys que estan en vigor.
Segons una representant de la junta de personal PAS de la UB, la proliferació de comissions de serveis té com a objectiu cobrir llocs de funcionaris que han quedat vacants per jubilació. Aquestes ocupacions haurien de cobrir-se bé per places noves fruit d’una convocatòria d’oposicions, cosa que la dita llei Montoro no preveu, o convocant un concurs de mèrits intern. En lloc d’aplicar una d’aquestes solucions la UB ha usat el mecanisme de les comissions de serveis. Això permetia cobrir fàcilment els llocs de treball, però al mateix temps suposa que s’han de pagar uns sobresous als afectats. Es donen també casos en què la diferència no arriba a 100 euros, expliquen a CCOO. Aquestes situacions es van denunciar per part de CCOO des de l’any 2014. Des d’aquell moment s’han fet diversos informes deixant clara la il·legalitat dels respectius nomenaments i pagaments de “sobresous”: Sindicatura de Comptes; Assessoria Jurídica de la UB; Interventor de la UB; i ,fins i tot, el Consell Social.
Mantenir els sobresous
Segons els responsables de CCOO, tot i la sentència, la UB “no vol deixar de pagar en el cas de les situacions més greus (fins a 14.000 euros anuals), i les vol consolidar amb increments retributius, en alguns casos, de més de 5.000 euros sobre la mateixa plaça”!. Els increments de salaris que suposaven els nomenaments en comissió de servei es compensaven per dues vies. Una pel fet que se substituïen llocs de treball d’una qualificació més alta però amb un salari compensatori un xic més baix. Al seu torn, el lloc de treball del funcionari que era traslladat es cobria amb un contracte interí, amb un salari molt més baix. A més, afegeixen a CCOO, “les retallades per compensar ja ens les han fet en altres apartats”.
Segons CCOO darrere de les pràctiques ara condemnades hi ha una certa endogàmia de la institució universitària.
La sentència pot ser recorreguda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
1 comentari
Pingback: Una sentència declara nul·les més d’un centenar de comissions de serveis i encàrrecs de funcions del PAS funcionari de la UB | Observatori del Sistema UniversitariObservatori del Sistema Universitari