La Federació Agroalimentària de CCOO de Catalunya durà dimarts una denúncia al Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) a Lleida que afecta l’escorxador d’aus Milsa, de la capital del Segrià.
Segons el sindicat en aquestes instal·lacions només 57 treballadors, el 16,5% dels que operen cada dia estan contractats per la companyia. La resta, 285 treballadors, són autònoms pertanyents a les denominades falses cooperatives, altres són contractats a Empreses de Treball Temporal (ETT) i la resta són treballadors subcontractats. L’acció s’emmarca en la campanya endegada pel sindicat per dignificar les condicions de treball que es donen en el sector dels escorxadors a Catalunya.
Segons la federació, només 57 treballadors de Milsa tenen contracte amb l’empresa. Aproximadament altres 150 operaris són falsos autònoms, que pertanyen a cooperatives de treball associat també denunciades com a falses cooperatives. Aquestes entitats han estat denunciades com un vehicle de precarització del treball, especialment en el subsector de les càrnies. Un tercer grup serien treballadors contractats per ETT, i finalment un centenar més serien empleats subcontractats. Fonts del sindicat han indicat que la denuncia la volen fer de manera solemne. En l’acte de lliurament de la denúncia hi haurà una delegació del comitè d’empresa de Milsa, a qui acompanyarà el responsable de la intercomarcal de Lleida de CCOO i per Pedro Izquierdo del Burgo, responsable Sector Carni de la Federació Agroalimentària de CCOO de Catalunya.
Intents fallits
Fonts sindicals han explicat que la presentació solemne de la denúncia es fa després d’haver fet molts intents davant l’empresa per normalitzar la situació “després dels infructuosos intents per resoldre la situació per la via del diàleg i la negociació amb la direcció de Milsa”.
El 23 de juny passat es va decidir posar en marxa una taula unitària amb presència de sindicats, administració i patronals per estudiar la situació d’extrema precarietat que, segons denuncien els sindicats es donen en l’àmbit del sector carni de Catalunya.
Durant mesos els sindicats van intentar posar fre a la situació que és dona al sector carni de Catalunya. En la darrera reunió les patronals van oferir posar en marxa un codi de bones pràctiques, però els sindicats van respondre que la situació està tan deteriorada que fan falta mesures més contundents per reconduir la situació.