Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

UGT de Catalunya ha posat en marxa una campanya contra les empreses multiservei, les falses cooperatives i els falsos autònoms. Segons Camil Ros, secretari general del sindicat, les esmentades empreses estan devaluant les condicions salarials i laborals d’amplis col·lectius de treballadors. La UGT denunciarà davant l’opinió pública tant les companyies multiservei, com les societats que en fan ús, “per aprofitar-se de l’explotació legal”, segons Ros.
Les empreses multiservei s’han desenvolupat a l’ombra de la reforma laboral. Es tracta de companyies que no tenen una activitat principal declarada. La seva operativa consisteix a assumir part de les activitats que altres empreses externalitzen, per així reduir costos. Ros ho explica amb exemples: “un hotel podia tenir cambreres per a netejar les habitacions i els hi havia de pagar el salari corresponent al conveni provincial d’hostaleria, 1.286 euros i té fixades 1.791 hores a l’any”. Però, si l’hotel contracta una empresa multiservei per fer la neteja de les habitacions, aquestes societats “contracten persones a les quals els hi paguen un sou brut de 674,02 euros al mes i a sobre han de treballar més de 1.800 hores a l’any”.
Un altre àmbit on han proliferat les empreses multiservei a la província e Barcelona és el transport i la logística. En el conveni corresponent el sou brut d’un mosso de magatzem és de 1.101,90 euros i la jornada laboral anual arriba a 1.730 hores. Per al mateix lloc de treball les empreses multiservei paguen un 45% menys: 6.003,13 euros bruts anuals menys, per un treball efectiu de 60 hores més a l’any.
Els sectors del metall i de pasta, paper i cartró també han vist com apareixien les empreses multiservei, que “sense aportar cap valor afegit en quan a preparació professional o experiència, només tenen com a objectiu abaratir costos”, explicava Núria Gilgado, secretària d’Acció Sindical de la UGT.
Les empreses multiservei s’han especialitzat a assumir feines externalitzades. Abans aquesta feina es feia des de les ETT, però la llei ha fet que els treballadors contractats a aquestes darreres societats han de tenir els mateixos salaris i condicions laborals que els de les empreses on fan feina, i l’interès per usar aquesta forma legal sembla que ha baixat.
La campanya forma part de la nova estratègia de la UGT. “Sempre se’ns ha criticat que només treballàvem per a la gent amb feina fixa i estable. Ara aixo no ens ho podran dir, perquè la gent que treballa per a les empreses de multiservei no acostuma a estar sindicada”, ha explicat Camil Ros.
Les denúncies que farà UGT no es limitaran, com fins ara a instar la intervenció de la inspecció de treball si se sospitava una cessió il·legal de treballadors. Ara s’apel·larà directament a l’opinió pública. Per tant, no serà cap sorpresa si davant d’un restaurant de categoria s planta un piquet amb cartells contra l’explotació laboral, i el seus components reparteixen entre els clients fulls volants explicant les condicions d’explotació a les que se sotmet la plantilla a través de les empreses multiservei.
Empreses amb milers de contractats
En poc temps les companyies multiservei han pres una gran volada. Firmes com ISS, declaren tenir més de 30.0000 treballadors. Randstad Project Services dóna feina a 28.000 persones, el Grup Constant Servicios en té més de 3.000 i CTC externalización 3.000 més.
La reforma laboral en un dels punts és criticats pels sindicats dóna preeminència als convenis d’empresa per sobre dels sectorials. Agafant-se a aquesta possibilitat les empreses multiservei, moltes d’elles filials d’ETT, pacten amb els seus treballadors convenis que superen de ben poc el salari mínim interprofessional i gairebé no recullen cap avantatge social “ho fan sota l’amenaça d’acomiadar els treballadors que, a falta de comitè d’empresa, s’adopten, segons la llei, com a representants legals de la plantilla, afirma Ros.
De manera paral·lela, UGT manté la reclamació de derogar integralment la reforma laboral, que dóna cobertura a aquesta mena “d’explotació legal”. Al mateix temps, el sindicat insta a fer canvis legals a l’Estatut dels treballadors que estableixin la paritat en el tracte entre l’empresa contractant i l’empresa multiservei, de forma que a igual feina hi hagi igual salari.
També durà UGT la campanya a les meses de negociació col·lectiva establint clàusules que regulin i limitin l’externalització de les tasques d’una empresa i es potenciï el conveni col·lectiu de sector.
Finalment, el sindicat posarà en el punt de mira les denominades falses cooperatives, que treballen especialment en el sector carni de Catalunya. Els falsos autònoms s’han estès en l’àmbit de les telecomunicacions, en forma de treballadors que contracten empreses subcontractades per Telefónica Movistar. En aquest sentit la UGT anuncia que es denunciaran les pràctiques incorrectes vinculades a aquesta forma de treball.
3 comentaris
Pingback: Acció de la UGT a les portes de Seur del Prat de Llobregat contra l'explotació a través d'empreses multiservei
Pingback: La batalla contra els excessos de les empreses multiservei arriba al parlament espanyol
Pingback: La plantilla de les empreses multiservei de la regió metropolitana ja dobla la del grup Seat