Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Una marxa nombrosa, sota el lema: els drets no se suspenen ha omplert amb espais folgats la Via Laietana. Els organitzadors han avaluat l’assistència en 60.000 persones. La Guàrdia Urbana ha reduït l’assistència fins a 8.000 persones Sigui com sigui la manifestació ha aplegat un dels ventalls polítics més amplis des de la transició. De demòcrates de Catalunya a la CUP i del PSC a ERC, passant per ICV i CDC amb només l’absència del PP i Ciutadans. També hi eren presents amb força els sindicats CCOO, UGT, USOC i I_CSC. i una munió de fins a 60 entitats cíviques i plataformes reivindicatives.
“Els nostres drets no se suspenen, treball digne”, ha estat el crit més repetit, junt amb els de tipus sobiranista. En algun moment semblava que uns i altres no fossin part d’una mateixa reivindicació sinó la resposta d’un a l’altre. Això ha passat quan una part cridava : “Qui va aprovar la reforma laboral?” i de fons se sentia Independència.
Un treball d’orfebreria a la rerebotiga ha aconseguit unir en una manifestació reivindicacions contra les actuacions del Tribunal Constitucional, que els últims mesos ha suspès, admetent a tràmit recursos fets pel govern del Partit Popular (PP).

Els últims mesos, el Tribunal Constitucional (TC) ha suspès diverses lleis com la destinada a frenar els desnonaments i que va motivar l’anomenada cimera contra la pobresa que va presidir Carles Puigdemont i en la qual van participar els alcaldes de les principals ciutats metropolitanes. El veto permanent del govern central l’ha portat a acumular recursos contra normes catalanes. I no es tracta només de mesures legals per frenar iniciatives vinculades al Procés. Des que el 2012 el Govern va iniciar la seva via sobiranista, Mariano Rajoy ha denunciat tot tipus d’actuacions, des de la declaració de ruptura amb Espanya fins a les lleis de pobresa energètica i d’horaris comercials.
El Tribunal Constitucional també ha retallat, entre altres normes catalanes, la que prohibia el ‘fracking’, les funcions del Síndic de Greuges (especialment les que li atribuïen competències en matèria de relacions internacionals i la condició de “Autoritat catalana” contra la tortura), i part de la llei de comerç catalana, en concret tot el referent als horaris i diumenges i festius que les botigues poden obrir, a més dels períodes de rebaixes. Una altra norma que el Constitucional ha deixat en l’aire és la llei d’igualtat, així com la de l’impost a les nuclears i el destinat a gravar els pisos buits. Precisament la manifestació ha posat èmfasi en què la majoria de les normes aparcades tenen contingut social. Més enllà dels casos concrets la conseqüència de l’actuació de l’Alt Tribunal, per a una part dels manifestants és la reclamació d’independència, un concepte que no figurava en las convocatòria oficial però que ha estat evocat en diversos moments de la marxa.

L’organització ha tingut cura de què l’àmplia representativitat de la protesta no grinyolés. Així, tot i que el pes organitzatiu de la convocatòria havia estat dut sota les espatlles dels sindicats majoritaris, els seus líders no han parlat a l’acte final. El mestre de cerimònies ha est, Jordi Giró, de la Confederació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Catalunya. També ha parlat Diosdado Toledano, de la campanya per a la Renda Garantida de Ciutadania i finalment una representant de la campanya per l’habitatge digne de Catalunya. En totes tres intervencions s’ha reclamat la recuperació dels drets manllevats per les decisions de l’alt tribunal espanyol i el dret del Parlament de Catalunya a legislar amb ampli acord en aquells temes que afecten als catalans.
Presència política
La segona autoritat de Catalunya, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell ha participat a la manifestació. També hi eren la majoria dels membres del govern de la Generalitat, començant pel vicepresident, Oriol Junqueras, així com la titular de Presidència, Neus Munté, . L’únic conseller d’ERC que no ha assistit a la convocatòria ha estat el de Justícia, Carles Mundó, Iniciativa ha bolcat els seus efectius parlamentaris amb Joan Coscubiela al davant. També hi havia representació de la CUP amb les diputades Eulàlia Reguant i Mireia Boya i també Joan Garriga, aquest últim en una doble tasca de fotògraf. Entre els dirigents del PSC que s’han vist hi estava el secretari general, Miquel Iceta, acompanyat del tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.