‘Las Kellys’ s’uneixen a la mobilització de les cambreres de pis de l’Hotel Tryp Barcelona Aeropuerto

Amb l'acció convocada per la UGT de Catalunya s'inicia una campanya per denunciar que a través d'empreses de serveis integrals es pagui les treballadores menys del salari mínim

Tomeu Ferrer
 
 
 
Netejar habitacions d'hotel és una de les feines que s'externalitzen a empreses de serveis integrals foto: UGT

Netejar habitacions d’hotel és una de les feines que s’externalitzen a empreses de serveis integrals foto: UGT

La concentració convocada inicialment per UGT de Catalunya per divendres davant de l’Hotel Tryp Barcelona Aeropuerto per denunciar l’explotació laboral que pateixen les cambreres de pis es pot convertir en un acte unitari contra la precarietat que implica, segons els principals sindicats, el recurs de moltes empreses a companyies de serveis integrals. Això farà també que l’acció aplegui fins i tot col·lectius com les anomenades Las Kellys, treballadores d’hotels que s’han destacat per denunciar les dures condicions en què realitzen la seva feina.

Les cambreres de pis haurien de cobrar un salari de 1.286,61 euros, segons estableix el Conveni d’Hostaleria de Catalunya, però l’hotel té el servei externalitzat a l’empresa de serveis integrals ISS, que els està pagant 653,71 euros, dos euros per sota del salari mínim interprofessional (655,20 euros), segons afirma el sindicat.

A la convocatòria inicial s’hi han unit col·lectius com el denominat Las Kellys, format per treballadores de pins dels hotels de diversos indrets. Aquest grup ha posat de manifest el suport a les seves companyes de l’hotel Tryp Barcelona Aeropuerto. Així, un grup d’aquestes empleades han decidit que es desplaçaran divendres fins al lloc on es farà la concentració, al polígon Mas Blau del Prat de Llobregat on hi ha l’establiment hoteler. En un comunicat aquestes treballadores han manifestat que la seva adhesió té a veure amb el suport directe a les seves companyes de l’establiment esmentat, cosa que no els hi fa perdre la seva autonomia de criteri.

L’empresa que té contractades les cambreres no els paga la nocturnitat, no els dóna els dos dies consecutius de descans setmanal, no els lliura el calendari laboral a començament d’any i la càrrega de treball supera de llarg el màxim de 15 habitacions en 8 hores –o han de fer més hores per poder acabar- que aquestes treballadores reclamen, segons UGT.

Tot això treballant en un hotel del Grupo Meliá, que ha obtingut en el primer trimestre de l’any un benefici net de 22,3 milions d’euros.

Fonts del sector d’hoteleria de la UGT han declarat que “el nombre de companyes que treballen cada dia en aquest hotel fent habitacions oscil·la entre un mínim de 18 i un màxim de 22 quan s’ha produït esdeveniments amb molts visitants com el Mobile World Congress”.

CCOO, a la concentració

Per la seva banda, CCOO ha fet un comunicat en què denuncia la situació en què es troben cada vegada més els treballadors i treballadores de Meliá Hotels International, com passa al Meliá Tryp Aeroport Barcelona, fonamentalment les treballadores cambreres de pis amb l’externalització a empreses multiserveis, cosa que comporta una precarització extrema de les condicions de treball, amb una reducció salarial del 40% per exemple, desvinculant-les del Conveni d’hostaleria.

Consultat per Diari del Treball, un portaveu de la Secció Sindical CCOO a Meliá Hotels International, ha indicat que els treballadors d’aquest sindicat també participaran en la mobilització . Com a alternativa la central obrera planteja la seva oposició a les empreses multiserveis, contra l’externalització dels serveis, millorar en la salut laboral, reconeixement de malalties professionals, accions preventives en riscos laborals, antiguitat especial a 60 anys i jubilació anticipada amb 25 anys de serveis per a les cambreres de pisos.

 

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Les cambreres de pis subcontractades per l'Hotel Tryp Aeropuerto reclamen millores salarials i de feina
  2. La UGT de Catalunya activa una campanya contra l'explotació laboral a través d'empreses multiservei

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*