Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

En el procés de desplegament de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), el 2 de maig era un dia clau. La jornada marcava l’inici de la col·laboració entre l’ATC i d’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona i de la resta d’entitats provincials. Per dir-ho curt, el sistema passava a tenir 90 oficines distribuïdes per la demarcació de Barcelona. Però l’arrencada del desplegament de la hisenda catalana ha punxat. El sistema informàtic, denominat Gaudí, que havia de connectar les dues xarxes no funciona, i ja fa dos dies que no es pot establir connexió, segons fonts laborals.
Les treballadores i treballadors de l’organisme de la Diputació, a més de no poder establir connexió amb l’ATC, es queixaven just el dia en què es va posar en marxa d’aspectes com la manca de personal, o de no tenir a mà coses tan elementals com els sobres o les etiquetes que es necessiten per tramitar les resolucions i liquidacions relacionades amb els tributs de la Generalitat: donacions, transmissions patrimonials, i actes jurídics documentats. Aquests són els impostos de la Generalitat que fins ara es gestionaven en part amb personal propi i també a partir d’un acord amb els registradors de la propietat. Però, el pacte amb els col·legis de registradors acaba l’any 2017 i a partir d’aquell moment tota la gestió tributària s’haurà de realitzar amb la col·laboració amb les diputacions, segons ha manifestat diversos cops el departament d’Economia i Coneixement, quan el conseller era Andreu Mas-Colell.
L’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona s’ocupa de la gestió dels tributs de bona part dels municipis d’aquesta demarcació. Les taxes locals, l’impost de circulació o l’IBI de moltes localitats es tramita des de les oficines de l’organisme. Per acomplir aquesta feina hi havia 680 persones contractades. Però amb l’entrada en vigor de l’acord de col·laboració de finestreta única ha multiplicat la feina però no els efectius humans, es queixen des de l’agrupació de treballadors de CCOO. Tanmateix quan hi ha substitucions per malaltia o causes específiques, es recorre a la bossa de personal que té l’organisme.
Segons expliquen els treballadors de la Diputació, la càrrega de feina ja augmentava any a any perquè els municipis cada cop més delegaven el servei a l’organisme. Això ha fet que es multipliquin les delegacions de l’ens provincial per atendre les necessitats locals. Però el nou acord amb la Generalitat ha desbordat les previsions, de manera que ara s’ha afegit l’atenció presencial i telefònica, registre de documents, certificats, gestió i liquidació dels tributs de l’Agència Tributària catalana. Unes tasques per les quals no tots els empleats han tingut la formació necessària, i que es realitzaran per mitjà de la plataforma informàtica pròpia de l’Agència Tributària, que no funciona com s’havia previst. Tot plegat es tradueix en impossibilitats de pagament d’una part important de ciutadanes i ciutadans, el caos procedimental, i la diversitat normativa, així com una mala organització del servei, afirmen els treballadors.
‘Fitxatges’ de treballadors
I encara més, l’Agència Tributària de Catalunya, és un organisme clau en el desplegament de la hisenda catalana. Però la seu central de l’ATC també pateix de problemes de funcionament, perquè els seus serveis acaben de ser traslladats des de l’edifici històric del carrer Fontanella de Barcelona fins a la nova seu de la Zona Franca. Aquest organisme prepara acceleradament la formació de personal per incorporar-lo . I davant les presses, les solucions, de vegades semblen paradoxals. Així, segons Mercedes Paredes, de CCOO a la diputació de Barcelona, “14 persones que estaven preparades per reforçar l’organisme tributari de la diputació, hem sabut que han estat fixades per l’ATC”.
Els treballadors que directament, a través de la Generalitat, o mitjançant els convenis amb les diputacions, han de donar la cara en condicions precàries, amb plantilles congelades amb més d’un 30% de personal interí, i amb categories d’auxiliar i administratiu per a realitzar tasques que, a l’Estat i a altres comunitats, són desenvolupades per personal tècnic, afirmen a CCOO.