Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Entre 170.000 i 500.000 persones segons les fonts, es van manifestar dijous a França per exigir la retirada de la Llei del Treball, seguint la convocatòria de set sindicats obrers i els sindicats d’estudiants. Entre els manifestants hi va haver certs enfrontaments a la majoria de les desfilades, cosa que va passar a Rennes, Nantes i París, on 2.000 persones van desbordar als sindicats que havien convocat la desfilada. Les accions a França contra la reforma de la llei laboral han pres la forma de demostracions al carrer sense arribar a les vagues laborals.
A Perpinyà la manifestació convocada pels sindicats i el moviment estudiantil va comptar amb el suport de delegacions dels sindicats catalans, CCOO i UGT, amb els quals els sindicats de Catalunya Nord tenen acords de col·laboració activa.
A París, entre 14.000 i 15.000 persones es van manifestar, d’acord amb la prefectura de policia, 60.000 segons el sindicat CGT. Un policia va resultar greument ferit, segons la prefectura.
A les províncies, almenys 50.000 persones es van manifestar a més de vint ciutats (afores de París), va dir la policia. Hi havia almenys 8.500 manifestants a Nantes (20.000 segons els organitzadors), 5.500 a Le Havre i Lió, 4.800 a Marsella, a Rennes en van ser 4.000; a Rouen, 3.800 a Tolosa. A Baiona, es van registrar uns 2.500 manifestants; 2200 a Caen, Le Mans 2.000 … Els desbordaments i enfrontaments amb la policia van produir en el marc de manifestacions en diverses ciutats, incloent-hi París, Nantes, Rennes i Marsella. D’acord amb el ministre de l’Interior Bernard Cazeneuve, 24 policies van resultar ferits dijous a diverses ciutats de França.
A París, els incidents van tenir lloc durant tot l’esdeveniment, les forces de seguretat van utilitzar gasos lacrimògens en diverses ocasions. La marxa es va dividir en diversos grups, obligant als manifestants de parar diverses vegades fins que les forces antiavalots els van permetre moures cap a endavant. Al pont d’Austerlitz, la pressió era intensa, projectils i llambordes van ser llançats contra la policia, que va respondre amb gasos lacrimògens, fent que l’atmosfera es convertís en irrespirable, segons fonts sindicals. Una mica més tard, aquest escenari es va repetir en la intersecció de l’avinguda Daumesnil i Ledru-Rollin. A continuació, a l’arribada Place de la Nation, al dotzè districte.
Grups de joves es van enfrontar a la policia antiavalots en diverses ocasions i en diversos llocs. Un jove, que va pintar una càmera de vigilància col·locada en un pal elèctric, va provocar la incursió de vint policies, acció que es va respondre amb llançament de pedres. D’acord amb la prefectura de policia, dos membres de les forces de seguretat van resultar ferits, un de gravetat.
La manifestació de París es va iniciar amb bon ànim. Els manifestants cridaven eslògans de tipus antiautoritari contra la nova normativa laboral. Els concentrats mostraven la seva desconfiança contra el president del govern francès i el president de la patronal Medef, Pierre Gattaz. Els estudiants, molt nombrosos, cantaven: “ja n’hi ha prou d’aquesta llei que ofereix la desocupació i precarietat!”.
El tema de la convergència de les lluites sorgeix amb freqüència a les discussions. William Swift, president del sindicat estudiantil UNEF advoca per la “complementarietat” respecte a les lluites dels sindicats obrers i amb el moviment #Nuitdebout al qual l’organització dóna suport. Per sobre de tot, hi ha la necessitat de continuar per concentrar les forces en la lluita contra la llei de treball, que serà examinada el dimarts 3 de maig a l’Assemblea Nacional. El president de l’organització d’estudiants ha dit que cal esperar el resultat dels debats que es duen a terme a la plaça de la República amb els iniciadors de la concentració que emula el 15M espanyol per decidir l’estratègia a seguir en les pròximes setmanes. “Encara pensem que la complementarietat dinàmica”, va dir Swift.