La precarietat s’acarnissa amb els joves. Tot i els cants de sirena en relació amb la recuperació econòmica, les dades són incontestables: sis de cada deu contractes de durada determinada fets a joves van tenir una durada que no supera el mes, segons l’informe presentat dimecres, 23 de març per Avalot-joves de la UGT de Catalunya.
Segons el treball, que va presentar Afra Blanco, l’any 2015 es van formalitzar a Catalunya 969.994 contractes temporals a joves de fins a 30 anys. D’aquests la part més important és la que té com a durada màxima un mes. En total se’n van fer 416.763. El segon grup de contractes és més difícil d’avaluar. El seu nom ja ho diu tot: indeterminats. Se’n van fer 290.475. A partir d’aquí els contractes de més durada baixen de manera categòrica. A més durada se’n van fer menys. Així, els que tenien una durada d’1 a 3 mesos van ser el 13%, mentre que els fets per a més de 24 mesos van ser només un 0,19%.
Fet i fet el 94% dels contractes temporals fets a joves durant l’any passat no van superar els tres mesos de durada.
El sindicat ha fet un exercici consistent a treure del còmput total els contractes de durada indeterminada. El resultat que en surt és encara més cridaner: els contractes d’un mes o menys temps ascendeixen a més del 60%.L’informe és més «alarmant si ens fixem que la suma dels contractes més estables, els d’una durada de dotze a més de vint-i-quatre mesos, no arriba al 0,4% del total de la contractació feta l’any 2015 a joves», afirmen a Avalot.
Avalot ha seguit analitzant les dades concretament en l’apartat de contractes de durada inferior al mes fets a joves. En aquest apartat ha mirat quines franges d’edat d’entre els joves són cridades a treballar amb l’esmentat contracte. Entre 20 i 24 anys acumulen el 44,2% d’aquest tipus de contracte. Els situats entre 25 i 29 anys són el 42,6% i els de fins a 19 anys són el 39%.
L’organització juvenil sindical h comparat com es contractaven els joves l’any 2007, a l’inici de la crisi i com es van contractar l’any 2015. En aquest sentit una de les conclusions és que l’ús dels contractes per a joves mes a mes, ha crescut de manera clara: ha passat de representar el 27,93 dels contractes a joves de 2007 a ser l’esmentat 41,93% del 2015.
En la roda de premsa, Blanco ha destacat que la temporalitat entre els joves, que es dóna sobretot en el sector de serveis, dificulta el desenvolupament personal i temporal d’aquest col·lectiu. Aquesta gran temporalitat provoca entre els joves una «desafecció» respecte al lloc de treball que fa que s’impliquin menys en l’empresa.
Garantia Juvenil
També ha criticat Blanco com s’ha dut a terme el programa europeu de la Garantia Juvenil per millorar l’ocupabilitat dels joves perquè creu que no s’ha adequat a aquells que tenen una alta formació però no poden accedir a llocs de treball.
En la seva opinió, el pla s’ha centrat oferint més cursos i menys ofertes de treball en aquells joves que no tenen formació i que hagués tingut més èxit si també s’hagués focalitzat en oferir llocs de treball que requereixin una alta formació.
“La Garantia Juvenil és un drama”, ha afirmat Blanco per lamentar que molts joves no han pogut ser atesos malgrat haver-ho sol·licitat pel fet que molts programes s’hagin gestionat des del Govern central i que, en molts casos, hagin tingut un caràcter homogeni sense tenir en compte les necessitats laborals dels diversos territoris d’Espanya.