La vintena de treballadors del servei de socorrisme i salvament de les platges de Barcelona que a primera hora de divendres s’han tancat a l’entrada de l’Ajuntament de Barcelona, es preparaven per passar el cap de setmana en aquell indret. Durant tot el dia han intentat aconseguir una resposta de l’equip de govern a la seva principal reivindicació: que l’ajuntament apliqui la subrogació i el personal que durant dècades ha fet aquesta feina s’integri bé a la nova concessionària o directament a la plantilla de l’ajuntament.
Els tancats han interpel·lat l’alcaldessa quan ha arribat a primera hora del matí. Li han explicat la seva problemàtica i quan ha manifestat que havia de pujar a l’ajuntament a fer consultes, els socorristes han decidit que no es mourien fins tenir una solució al seu problema. Fonts del col·lectiu afirmen que posteriorment han pogut parlar una altra vegada amb Ada Colau i també amb la regidora responsable de les platges: Janet Sanz.
Però els contactes no han premés aclarir la principal incògnita i els socorristes que tenien un grup de suport a l’exterior del recinte noble del consistori de Barcelona, han decidit mantenir la seva proposta. Els grups de suport els hi han fet arribar roba i menjar per poder passar la nit.
En tot moment, expliquen els tancats, s’ha mantingut la correcció, tot i que des de l’ajuntament s’han col·locat guàrdies als accessos a l’edifici històric, potser per evitar que els que protestaven asseguts a terra fent una rotllana hi pugessin.
També hi ha hagut durant una estona una dotació de la guàrdia urbana antiavalots a plaça de Sant Jaume, sense que es produís cap moment de tensió.
Els treballadors de parcs i jardins havien fet durant dècades la feina per compte de Creu Roja. En la darrera convocatòria per renovar la concessió, l’entitat sense ànim de lucre va presentar una oferta que superava el màxim previst en la documentació: 3 milions respecte a 2,46 milions. Això va fer que fos escollida la segona oferta, de ProactivaServeis Aquàtics, SL.
Un cop acabat el procés d’adjudicació queda un problema, què fer amb els treballadors que tenen una preparació especialitzada i que poden quedar al carrer. Aquests operaris immediatament van reclamar que l’Ajuntament exercís la subrogació sobre la plantilla, cosa que implicaria que Proactiva hagués d’assumir-los. Però un cop revisat el contracte l’obligatorietat no queda clara.
Segons Creu Roja, l’entitat que sembla que ha volgut desempallegar-se de la concessió perquè afirma que hi perdia diners, va ser ella la que va reclamar a l’ajuntament que en el plec de condicions hi hagués una referència a la subrogació del personal. Fet i fet, aquesta al·lusió hi és, però d’una manera ambigua. S’esmenta la subrogació, acompanyada de l’afegitó, si s’escau. Els treballadors interpreten el sufix en el sentit que és l’Ajuntament de Barcelona qui pot fer que Proactiva assumeixi els treballadors. Però el consistori fa una lectura menys taxativa i , almenys fins fa dos dies, considerava que era Proactiva qui havia de decidir si subrograva o no. Ara la decisió es política i li correspon a Colau.
No hi ha comentaris
Pingback: L’Ajuntament es compromet a garantir tots els llocs de treball dels socorristes de Barcelona
http://www.teldeactualidad.com/hemeroteca/noticia/politica/2013/8/17/12567.html
http://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2013/04/23/denuncian-condiciones-laborales-socorristas-vila/616274.html