Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Gairebé un de cada 3 nous autònoms que s’han donat d’alta a Catalunya són realment falsos autònoms. La proliferació dels falsos autònoms perjudica gairebé tota la cadena de producció. En primer lloc als autònoms de veritat, que veuen com minva la feina que els hi és encarregada. En segon lloc als treballadors per compte d’altri i els sindicats, i a la fi a les empreses, que a mitjà termini veuen com la realització de tasques delicades en règim de preu fet en minva la qualitat , segons ha explicat Salvador Duarte, secretari general de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, organització vinculada amb la UGT de Catalunya (CTAC-UGT).
L’organització representativa dels autònoms té en marxa una batalla contra l’increment indiscriminat de falsos autònoms. Ho ha plantejat en la primera declaració feta després del nomenament del nou govern de la Generalitat. Però per reforçar els seus arguments, CTAC prepara u informe, amb dades extretes de l’Enquesta de la Població Activa (EPA) i altres fonts. Tot i que el treball no ha conclòs, les primeres conclusions són, per a Duarte, alarmants: més del 30% dels treballadors donats d’alta com a autònoms serien en realitat falsos autònoms.
Empreses amb 1 treballador i 61 autònoms
“El que nosaltres denunciem no és nou, en veu baixa hi ha molts sectors on el problema és molt important, només poso un exemple, els mitjans de comunicació, que han passat de ser llocs on hi havia feina fixa i també feina que s’encarregava a autònoms, especialment pel que fa a programes, i ara els treballadors de plantilla en alguns llocs pràcticament han desaparegut, substituïts per aquesta nova categoria”. La raó del canvi és “la pràctica del dumping salarial”, diu Duarte.
Sense voler entrar en denuncies globals, el president dels autònoms sí que s’atreveix a parlar de casos concrets, tot i que n’omet els noms. “Miri, a les comarques gironines hi ha un establiment de termes que havia arribat a tenir 62 persones en plantilla, ara només en té 1 i la resta són aquests falsos autònoms de què parlàvem, que són coordinats per l’únic operari que té l’empresa”.
En sectors concrets, com l’alimentari, l’aparició massiva de falsos autònoms té un altre vessant: l’existència i creació de falses cooperatives. “Moltes vegades el responsable de la cooperativa no és altra cosa que un testaferro del propietari de l’empresa que, a cops sota amenaça, aconsegueix que part dels treballadors deixin la societat i passin a la nova empresa. Això fa que, a cops a l’empresa per a la qual treballa la cooperativa, no li calgui ni posar les eines de treball, ni tampoc la roba de treball, que passa a ser responsabilitat dels treballadors organitzats en la nova figura societària”, diu Duarte. A tot això ha ajustat la posada en marxa de la quota a la Seguretat Social dita de tarifa plana que durant 6 mesos permet abonar només 50 euros, però que “no sabem què passarà després”, diu Duarte.
A més de la denuncia, la CTAC considera que caldria extremar la vigilància, per exemple, a partir de les inspeccions de treball. “Hi ha zones en què només hi ha un inspector de guàrdia durant un cap de setmana. Això fa que hi hagi més del doble de possibilitats que et toqui la rifa que de tenir una inspecció”.