Els delegats de la UGT de Catalunya han aprovat per àmplia majoria els dos assumptes que la direcció del sindicat ha sotmès a la seva consideració. Un és el contingut de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) i el segon el programa de mínims de cara a les eleccions del 20 de desembre.
La participació ha estat alta. En total ho han fet 9.803 delegats i delegades dels 19.182 que té el sindicat actualment. Globalment i en relació amb l’AIC, un pacte que intenta des del punt de vista sindical millorar a través de la negociació col·lectiva el contingut de la reforma laboral, el resultat ha estat un 87,68% dels vots favorables, un 7,49% de vots contraris un 4,83% de vots en blanc.
El segon assumpte que es consultava als delegats i delegades és el contingut d’una plataforma que el sindicat considera de mínims de cara a les eleccions del 20 de desembre vinent. Es tracta d’un conjunt de propostes que facilitaran, o no, que els afiliats al sindicat d’inspiració socialista, donin o no suport a les forces polítiques que les assumeixin. En aquesta matèria el resultat ha estat també prou semblant. Els vots favorables a la plataforma han estat el 87,44%, els contraris el 6,28% i els blancs el 5,8%.
Territorialment la participació ha estat molt homogènia, consubstancial amb la implantació de la UGT, amb un vano que va des d’un mínim del 47,03 i un màxim del 51,81%.
El procés previ de debat ha estat molt participatiu. El secretari general, Josep Maria Àlvarez ha participat en diverses assemblees per debatre amb les bases i aclarir tots els interrogants que els afiliats plantejaven.
Per primera vegada la votació dels dos documents ha estat feta de manera mixta, abans aquestes consultes s’aprovaven o no en assemblees clàssiques. Ara han votat tots els delegats. S’ha pogut votar de manera telemàtica o presencial. En els dos casos amb plenes garanties.
l’AIC hauria de servir per obrir una via de negociació amb les patronals en matèries en les quals després de la reforma laboral els empresaris tenien tot el poder. Tot i que l’abast de l’acord no és normatiu, “no té el valor d’un conveni col·lectiu”, sí que a través del recurs al Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) es poden obrir vies de negociació que millorin les posicions laborals, segons va explicar en assemblea el secretari de política sindical de la UGT, Camil Ros.
Jordi Camallonga, secretari d’organització i coordinador de l’àrea interna explicà en la mateixa assemblea , “instem la militància a fer campanya contra els partits polítics que no recullin les nostres reivindicacions o que siguin ambigus”. En aquest sentit, UGT crida a no votar cap partit que no es comprometi a derogar totalment la reforma laboral. També insta a no votar cap força política que no accepti tirar enrere les reformes sobre el sistema de pensions. En el mateix sentit es vol derogar la llei d’estabilitat pressupostària, la llei mordassa o la llei Wert. Igualment es volen tirar enrere tots els canvis “regressius” fets a lleis com la de sanitat, o de l’avortament.
En l’apartat de reclamacions hi ha la renda garantida de ciutadania, el considerat desideratum de situar el salari mínim en 1000 euros, o establir una garantia que permeti donar una ajuda decent als majors de 55 anys que la reforma laboral i moltes decisions empresarials han deixat a l’estacada quan és molt difícil que es puguin reincorporar a la feina, entre altres.
En el document adjunt podeu veure la distribució territorial dels resultats de les dues consultes.