UGT de Catalunya considera que l’acord d’investidura al qual han arribat inicialment el PSOE i Podem i al qual indirectament hi dóna suport ERC és només parcialment positiu, perquè el compromís sobre la reforma laboral al que han arribat només tira enrere alguns dels aspectes d’aquesta criticada normativa. No obstant, el sindicat considera que els compromisos als quals s’ha arribat donen peu a una legislatura marcada pel diàleg tant en l’ambit sindical com en el polític, segons ha manifestat Camil Ros, secretari general del sindicat en la tradicional trobada després de Nadal.
Any desastrós
El balanç de l’any 2019 ha estat “desastrós” a Catalunya i a Espanya en la doble vessant política i econòmica, ha dit Ros. A l’Estat sense govern estable ni pressupost i a Catalunya amb un govern marcat per la situació política i també sense pressupostost. En aquest sentit, el líder uguetista ha fet vots perquè la situació es normalitzi el 2020 en un exercici que espera que estigui marcat pel diàleg.
La reforma laboral ha estat el gran cavall de batalla dels grans sindicats. Als canvis anunciats en l’acord entre PSOE i Podem, UGT hi troba a faltar elements que en la seva opinió s’haurien de derogar radicalment, com és que encara no s’ha retornat a la situació en què per fer un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) calia permís administratiu. En aquest sentit Ros ha assegurat que si calgués el permís “molts dels ERO que hem vist darrerament a Catalunya no haurien tirat endavant”. També ha remarcat que en l’acord de govern tampoc figura amb prou força aspectes com la igualtat real en el mercat de treball entre homes i dones.
UGT creu que igual com s’han vist en l’àmbit estrictament polític, en el social hi haurà pressions de les patronals i Ibex per tal de frenar els aspectes positius que hi ha en el pacte.
El sindicat de tradició socialista també nota a faltar en l’acord polític del futur gover de coalició un punt que parli de la creació en l’àmbit estatal d’una renda garantida de ciutadania, igual com ja existeix en autonomies com Catalunya i el País Basc.
Sobre el Salari Mínim Interprofessional (SMI), UGT de Catalunya recorda que va ser qui va iniciar la reclamació per situar-lo en 1000 euros. Ara veuria bé que aquest indicador a Catalunya arribés a 1.250 uros i a Espanya a 1.160, xifres equivalents al 60% del sou mig del país.
En el camp polític, Camil Ros ha manifestat la seva esperança en el sentit que s’obri un ampli diàleg polític que permeti recuperar les desconfiances que el sindicalista ha pogut copsar en les sevs reunions amb representants de tots els partits. “La situació política i social a Catalunya s’assembla molt a la imatge d’estar donant tombs sense parar en una rotonda”.
Les patronals, tant catalanes com espanyoles han rebut tocs d’atenció del líder de la UGT. Ho ha manifestat afirmant que tot i comprometre’s en acords globals que impliquen que els salaris seran com a mínim de 1000 euros mentre que això “no ho traslladen als convenis corresponents”, ha assegurat.
El fet que hi pugui haver una millor conjuntura política no fa que els sindicalistes abaixin la guàrdia. Ros ha recordat que els últims mesos s’han registrat fins 10.000 afectats per ERO a Catalunya especialment en l’àmbit industrial.
En una perspectiva més àmplia, Camil Ros ha recordat que el 2008 els salaris representaven el 50,1% del Producte Interior Brut (PIB), mentre que el pes ha baixat el 2019 fins al 47,1%. També ha destacat que des del 2008 al 2018 els beneficis empresarials han augmentat un 17,6% mentre que els salaris només han pujat en aquesta dècada un 5%.
Entre els desigs expressats per UGT de Catalunya hi ha que tant a Catalunya com a Espanya es puguin aprovar els pressupostos corresponents el 2020. “Després ja veurem si hem d