El mur de silenci que hi ha entorn de les anomenades falses cooperatives podria estar esquerdant-se. Uns 30 treballadors d’una de les cooperatives que presta els seus serveis a la societat, Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga, han decidit demanar a la cooperativa Serveis d’Escorxador Clavial SCCL, tota la informació econòmica dels últims quatre anys que, en tant que socis nominals haurien de tenir, segons publica en exclusiva la revista digital Setembre .
La sol·licitud d’informació la fan els socis-treballadors s’empara en la llei de cooperatives. Fa referència a aspectes com els resultats econòmics de la societat, pregunta també si hi ha hagut excedents i on s’han aplicat i es demana també els certificats dels abonaments d’excedents cooperatius (equivalent a les nòmines en les empreses convencionals) i també “els abonaments fets a membres de la cooperativa per qualsevol concepte”, diu la revista osonenca.
La cooperativa Clavial té 870 socis actualment. En aquest sentit, la publicació osonenca explica que els 30 socis-treballadors han demanat també l’evolució del nombre de treballadors que han treballat a l’empresa i els contractes de prestació de servei que, en els esmentats quatre anys hagi firmat la cooperativa.
La decisió de demanar informació, es va produir, segons Setembre, en una reunió mantinguda per socis treballadors de la cooperativa i membres del col·lectiu càrnies en lluita, que dóna suport als treballadors dels escorxadors que fa temps denuncien patir unes dures condicions salarials i de treball. A aquesta situació contribueix, segons han explicat diversos cops els treballadors de les càrnies el fet que hagin proliferat entitats amb centenars de socis treballadors que són considerades falses cooperatives. Els seus associats, lluny del que passa en les cooperatives, tenen condicions molt dures, la seva participació en la gestió de l’empresa és nul·la i en cas de plegar no tenen dret a l’atur perquè són autònoms.
L’existència d’aquestes cooperatives ha suscitat moltes queixes, tantes que el departament de Treball, va crear una taula de diàleg amb els sindicats. Després, per un acord parlamentari s’ha decidit canviar la llei de cooperatives per impedir pràctiques com les denunciades. Aquesta iniciativa ha fet que la Confederació de Cooperatives mostrés la seva oposició per considerar que la normativa afecta tot tipus d’entitats, les que poden estar fent pràctiques irregulars i les que s’ajusten a l’esperit del cooperativisme. Actualment hi ha vies de diàleg entre les entitats del sector cooperativista i el Govern.