La petició de vaga general feta per almenys quatre sindicats: CGT, IAC, Intersindical-CSC i COS, que hauria de començar el 3 d’octubre i s’allargaria fins al 9 o el 13 del mateix mes, ja té proposta de serveis mínims: la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, argumenta en la resolució, que cal preveure un desenvolupament o incidència major de la representativitat que tenen els sindicats peticionaris, de manera que convé dictar uns serveis mínims “que garanteixin la lliure decisió dels treballadors de sumar-se a la vaga i també el dret de la ciutadania a disposar dels serveis essencials”.
En concret, pel que fa al transport de viatgers, s’ordena un servei mínim del 33% durant tot el dia pel que fa a Rodalies i Regionals de Catalunya, mentre que en els serveis de Metro i autobusos de Barcelona i a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), es dicta un 25% en hores punta –de 6.30 a 9.30 hores i de 17 a 20 hores–.
També s’han comunicat els serveis mínims en altres àmbits essencials, com atenció telefònica d’urgències i emergències i subministrament d’energia, gas, aigua potable, evacuació i tractament d’aigües i enllumenat públic: en tots dos casos s’ha de garantir el servei per a urgències que no es puguin demorar més enllà del període de vaga.
Pel que fa als serveis de seguretat i extinció d’incendis, aquests tindran el mateix règim que en jornada festiva; el transport de mercaderies haurà de garantir els imprescindibles per abastir els establiments sanitaris; en autopistes i servei de grues, un terç del personal habitual; en ràdios i televisions públiques, un 50% dels continguts habituals, i en serveis funeraris, un 85% del servei en la recollida dels difunts i un 50% en serveis d’administració.
En l’ordre, la Generalitat també estableix els serveis mínims per a personal d’empreses que realitzen funcions d’assistència i serveis socials; assistència sanitària; farmàcies de guàrdia; centres docents, i personal que presta serveis a l’administració de Catalunya.
Fonts del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, han manifestat que els serveis mínims decidits s’assemblen molt als que es van aplicar en anteriors convocatòries de vaga general. Això és així perquè, tot i que les organitzacions convocants no tenen un volum semblant al d’altres ocasions, es considera que en aquest cas, si finalment la protesta tira endavant, l’abast superarà el perímetre sindical i tindrà una gran incidència ciutadana.
Contra aquests serveis mínims els sindicats poden presentar al·legacions que, en tot cas es decidirien després de la celebració de la protesta.