Després de les denúncies fetes per treballadors de falses cooperatives que operen a Le Porc Gourmet, l’escorxador del Grup aragonès Jaime, s’ha iniciat una inspecció de treball amb gran desplegament policial durant la tarda de dimecres, segons ‘càrnies en lluita’.
La iniciativa oficial es produeix després que treballadors del sector carni de la comarca d’Osona hagin denunciat que des de l’empresa s’havien acomiadat 28 treballadors de falses cooperatives que prèviament havien estat pressionats perquè acceptessin donar-se de baixa de la cooperativa catalana de la qual són teòricament socis per donar-se immediatament d’alta en una altra cooperativa amb seu social a Galícia.
Els 28 acomiadaments primer mesura
De fet, dirigents del sindicat COS i de ‘càrnies en lluita’ havien avisat que després dels esmentats 28 acomiadaments s’havia avisat per part de l’empresa que procedirien el mes vinent a donar de baixa uns 500 treballadors i treballadores amb el suggeriment que es donessin d’alta a la cooperativa gallega.
Les pressions als treballadors de les cooperatives tenen a veure amb el canvi legislatiu aprovat pel Parlament de Catalunya l’any passat. En aquesta esmena s’indica que tots els socis treballadors d’una cooperativa que treballin per una segona empresa han de gaudir de les mateixes condicions laborals i salarials que tenen els treballadors afectats pel conveni provincial o territorial.
Segons s’ha denunciat molts cops, les falses cooperatives han proliferat al sector de les empreses càrnies, especialment a Catalunya a Osona i a les terres de Ponent. Aquestes entitats paguen als seus empleats just per sobre del salari mínim, els obliguen a donar-se d’alta com a autònoms a la Seguretat Social i en alguns casos s’han de pagar la roba de treball o les eines amb les quals operen. Això fa que les empreses per a les quals treballen tinguin uns costos salarials molt inferiors als que marcaria la llei. Però també suposa que els treballadors de les falses cooperatives no puguin fer vacances pagades, no cobrin si s’accidenten i com tenen unes cotitzacions inferiors quan es jubilin cobraran unes pensions molt baixes. Indirectament per a la Seguretat Social aquest tripijoc li suposa un greu problema econòmic perquè els ingressos cauen respecte als que haurien de ser si els treballadors estesin assegurats al règim general.
Per aquesta argumentació el departament de Treball Afers Socials i Famílies de la Generalitat, que té competències, junt amb l’administració central en Inspecció de Treball ha fet públic un comunicat on confirma la inspecció a l’escorxador.