La vaga que durant mesos van realitzar treballadors de les empreses subcontractades per fer instal·lacions de Movistar, coneguda com la marea blava, segueix produint casos de represàlies sindicals.
El jutjat número 8 del social de Barcelona ha declarat nul l’acomiadament d’un treballador de l’empresa Abentel, que a més és membre del comitè d’empresa pel sindicat USOC, segons publica l’òrgan de difusió dels vaguistes, Teleafònica .
El treballador prestava els seus serveis a l’empresa des de feia vuit anys. Va ser acomiadat el 30 d’abril mentre participava en la vaga indefinida dels tècnics telefònics. L’argument esgrimit per l’empresa va ser que havia finalitzat el contracte d’obra i servei.
Però, la sentència recull els arguments del treballador demandant, que va ser defensat per advocats de la USOC. Les raons plantejades consideren, ras i curt, que l’acomiadament és fruit de la repressió sindical, i per tant, el treballador haurà de ser readmès i tornarà a operar a l’empresa.
El cas esmentat no és únic. Abentel ja va haver de readmetre un altre treballador per les mateixes causes, és a dir, va ser acomiadat per la presumpta finalització del seu contracte per obra i servei, informen les fonts dels vaguistes.
Després de la vaga, Abentel va acomiadar altres vuit treballadors, que han denunciat també per il·legal el seu comiat. A causa de la saturació que viuen els jutjats, també els d’àmbit social, el seu judici no se celebrarà fins a juliol de 2016. Tot i això, els treballadors que van seguir la mobilització, i que mantenen el comitè de vaga en actiu perquè oficialment no s’ha desconvocat, afirmen que quan es produeixi la vista del cas faran campanya activa en favor dels seus companys.
El degoteig d’acomiadaments i no renovació de contractes es produeix des que es va decidir el retorn a la feina. Segons fonts dels vaguistes més de 50 treballadors han perdut la feina per aquests motius. En alguns casos com els d’Abentel s’han pogut recuperar però en altres, com els que afecten a operaris que eren autònoms, simplement no han estat cridats més a fer instal·lacions.
Correscales
Per col·laborar amb les caixes de resistència que es van crear durant la vaga i que han ajuda els operaris amb més dificultats de subsistència s’ha posat en marxa un projecte de crowdfundig: correscales. Es tracta d’un projecte en el qual treballadors de les empreses d’instal·lació auxiliars de Movistar pensen recórrer 800 quilòmetres entre Bilbo i Barcelona amb 80 relleus per agrair la solidaritat que durant la vaga i després d’ella diversos col·lectius i organitzacions han tingut amb els vaguistes. La campanya s’ha pensat també com un mitjà de refermar els contactes i preparar forces de cara al pròxim Mobile World Congres (MWC).
1 comentari
Pingback: Presenten 'correscales', la campanya per crear una caixa de resistència per a lluites socials