El 12 d’agost de 1888 es va fundar la Unió General de Treballadors (UGT), l’acte concret es va celebrar en un local situat al carrer Tallers de Barcelona. La creació del sindicat va tenir una gran empremta catalana. La primera notícia del fet és precisament un escrit del Centre de Classes de Mataró al Centre de classes de Barcelona, proposant la creació d’una organització sindical d’àmbit espanyol. A aquest objectiu hi va contribuir decisivament el suport de la Federación Tipográfica Española, que llavors presidia Pablo Iglesias Posse.
Al congrés fundacional de la UGT celebrat al Teatre de Jovellanos de Barcelona, hi van participar 26 delegats, que representaven 30 societats i 5.154 afiliats i afiliades procedents de les localitats de de Barcelona, Caldes de Montbui, Castelló, Gràcia, Madrid, Manresa, Mataró, Tarragona i Vic, i van rebre l’adhesió de quatre societats de Santander.
La Federació Tipográfica va ser, de totes les entitats adherides, la que va mostrar més dinamisme i més cohesió ideològica, de la mà d’Iglesias i altres dirigents com Antonio Garcia Quejido, cosa que va contribuir a la difusió del nou sindicat per diversos indrets d’Espanya on els tipògrafs ja estaven organitzats.
El segon congrés de la UGT es va fer a Vilanova i la Geltrú i el tercer, a Màlaga, el quart a Madrid i el cinquè a València. La UGT celebrava els congressos cada dos anys. Va ser en el sisè congrés celebrat a Madrid, quan es va decidir traslladar a la capital espanyola el comitè executiu, fet que va comptar amb el vot contrari de Josep Comaposada, representant dels ugetistes catalans.
L’organització es va agrupar mitjançant federacions d’ofici primer i després en federacions nacionals d’indústria. En l’àmbit internacional la vinculació a la Segona Internacional va venir de la mà dels contactes d’Iglesias i Quejido.
Una característica que distingia la UGT d’altres sindicats, com CNT, era la seva implicació en la creació d’organitzacions com cooperatives que ajudaven a la protecció i especialment a la formació dels treballadors.
De seguida es van organitzar federacions territorials a la UGT. Ara n’hi ha, entre altres a Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears.
Precisament a Barcelona se celebra solemnement el 130 aniversari de la fundació d’aquest sindicat cabdal en la lluita dels treballadors. Hi assisteix Josep Maria Àlvarez, actual secretari general que durant molts anys havia dirigit la UGT de Catalunya.