La direcció de Circle Media Group, (CMG), propietari d’Impresia Ibérica, que agrupa entre altres les societats Cayfosa i Rotocayfo, ha comunicat als representants dels treballadors que posa en marxa un concurs de creditors de liquidació per a les empreses del grup que no tinguin viabilitat. Un cop iniciat aquest tràmit es posaran en marxa Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) que afectaran aquelles companyies sense ofertes de compra, i hi haurà, al mateix temps, Expedients de Temporals de Regulació (ERTO), pels treballadors de les empreses que sí que tinguin ofertes de compra. ERE i ERTo formaran part del concurs de creditors.
L’anunci es va fer en una reunió realitzada divendres a la seu del grup, a Santa Perpètua de la Mogoda. A la trobada hi van participar els assessors dels treballadors i els advocats del grup multinacional, segons fonts laborals.
La idea expressada per l’empresa és que si es poden vendre, per exemple, dues companyies, les empreses que les comprin se subroguin el personal corresponent. Mentrestant es farien ERTO fins que es tanquin aquests acords.
Pel que fa a la resta d’empreses, l’administració judicial del concurs decidirà si es poden salvar llocs de treball, perquè corresponen a serveis necessaris per al funcionament de les empreses principals que podrien vendre’s. Els treballadors que no obtinguin comprador es veuran afectats per ERE.
Circle Media Group, (CMG), deu als treballadors d’Impresia Ibérica les nòmines, de març i abril quan els acaben de liquidar l’extra de Nadal. A Catalunya el grup té 430 operaris i operàries i en el conjunt d’Espanya el grup té plantes de producció a Madrid i Toledo. En total la plantilla suma 630 treballadors en les set empreses del holding. De manera indirecta es calcula que el grup donaria feina a 1.500 persones.
Les empreses de serveis que no formen part del nucli dur del grup són, Cayfo y Asociados, Impresa Ibérica, Directo plancha i Espacio y punto. El grup fins ara podia donar servei integral a qualsevol client des de l’inici del procés fins al lliurament de la comanda, passant doncs, per la impressió i l’enquadernació. També existeix la possibilitat que la seu social del grup deixi d’estar a Santa Perpètua de la Mogoda.
Hi ha casos especials, com una empreses que té maquinària i que de moment, segons han indicat els propietaris, no té comprador. En aquest cas es vendrien els actius.
La situació es produeix després de mesos d’endarreriments en el cobrament dels salaris i del pràctic abandó de la gestió per part del grup multinacional. que ha presentat bancarrota a les filials holandesa, de Bèlgica, i Finlàndia, a la qual cosa sumen la situació, a Espanya, que els representants de la UGT qualifiquen de caòtica, segons explica Marisol Lobato presidenta del comitè d’empresa de Cayfosa.
Durant mesos els treballadors han patit no només el cobrar a deshora sinó que, per fer la seva feina, l’empresa no comprava ni paper ni altres subministres. Per això alguns clients aportaven aquests elements per tirar endavant els seus projectes.
Retirada de maquinària
Dijous la direcció del grup va enretirar de l’empresa carretons elevadors, ‘toros’, amb els quals es podien traginar les ingents quantitats de paper que es mouen en les grans plantes d’impressió. Els treballadors en veure que les màquines les tenia l’empresa en renting, les van deixar sortir. Ara en els magatzems hi ha tones i tones de paper que no es poden moure, afirmen els treballadors.
Un dels conflictes que es van donar les darreres hores va afectar un directiu que havia estat contractat dues setmanes abans i que va intentar quedar-se amb els diners que les empreses tenien en caixa, 358.000 euros, com a cobrament dels seus serveis. L’oposició dels treballadors i els seus representants va fer que finalment els diners es destinessin a pagar una part dels deutes que les empreses tenen contrets amb els seus operaris.
Tot i l’inici de les negociacions de l’expedient d’extinció els treballadors han decidit posar en marxa mobilitzacions i durant la setmana vinent fixaran on i quan exterioritzen la seva indignació, una acció que vol denunciar la mala gestió que posa en perill els seus llocs de treball.