Els treballadors de la funció pública de Catalunya es van aixecar Dijous Sant amb un ensurt: el Govern Central podria recórrer al Tribunal Constitucional el decret de la Generalitat a partir del qual s’eixugaria part de les pagues extres que tenen pendents des de 2013. L’executiu central entén que el pagament del 40% que estava previst a Catalunya vulneraria la regla de despesa fixada de comú acord entre el Govern Central i la Unió Europea.
El decret llei que ara podria ser impugnat va vehicular el retorn als funcionaris de la Generalitat el gener passat del 10% de la paga extra pendent del 2013. Segons l’acord amb els sindicats, la resta de la paga es faria efectiva en un 30% a partir de l’aprovació del pressupost del 2019, que segueix en un calaix, i el 60% restant durant el 2020. la norma ara en qüestió pel ministeri que dirigeix Meritxell Batet també regula l’increment salarial del personal de l’administració catalana per al 2019, que es fixa en el 2,25%.
altres autonomies també
Respecte de l’augment salarial, el ministeri considera controvertit l’article del decret que ho regula perquè aquest punt no exclou expressament que l’augment salarial no afecti les despeses d’acció social. Aquesta situació afecta Catalunya, però també a Extremadura, Galícia, Canàries, Cantàbria i Astúries també han estat requerides per aquesta qüestió i fonts del ministeri sostenen que es pot solucionar amb un acord interpretatiu.
Just saber-se la possibilitat que el Govern que presideix Pedro Sánchez, podria impugnar el pagament del retorn de les pagues extres Joan Maria Sentís, coordinador de l’Àrea Pública de CCOO de Catalunya, s’ha estranyat i ha recordat que durant el govern del PP ja es va pagar el 10% de la paga de 2013. «Llavors es va fer la consulta a Madrid i responsables del ministeri que presidia Cristóbal Montoro, ens van dir que ells no es posaven en aquell assumpte, que era una qüestió de la Generalitat. Per tant, ens sobta que ara l’Executiu socialista vulgui ser més papista del que era el Govern del PP».
El responsable sindical indica també que «esperem que estan en campanya electoral no es vulgui polititzar aquest assumpte i la Generalitat i el Govern central arribin a l’acord que calgui per fer possible que els treballadors públics cobrem allò que fa tant temps que se’ns deu». En aquest sentit el sindicat considera que el recurs seria una mesura en contra dels interessos dels treballadors i treballadores públics, prou castigats perquè se’ls deuen les pagues extres del 2013 i 2014.
El sindicat recorda que el Parlament va convalidar per unanimitat, un altre decret llei pel qual es va posar en marxa un suplement de crèdit per poder garantir el retorn de les pagues i altres mesures per millorar les condicions dels treballadors públics.
A primera hora, el vicepresident i responsable econòmic de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat que el Govern central pugui plantejar-se obstaculitzar la recuperació dels salaris no cobrats pels treballadors públics i ha afirmat que parlarà amb l’executiu espanyol per solucionar el problema.
Pel que fa a la paga extra, el ministeri assenyala en el seu informe que la Generalitat no compleix amb les condicions establertes pel decret estatal. Només les administracions que compleixen amb els objectius de dèficit i deute, així com la regla de despesa, poden aprovar mesures en matèria de retribucions de funcionaris. Segons el Govern, els informes de la Secretaria d’Estat d’Hisenda i la de Pressupostos adverteix del “incompliment dels objectius de dèficit, deute i regla de despesa” i, per tant, el decret va en contra de la norma bàsica de l’Estat, afirmen.