Més de 50 treballadors dels que van participar en la vaga de les empreses subcontractistes de Movistar han estat acomiadats. Això ha passat, tot i que l’acord de la denominada mesa paritària, en què h i estan representats els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, les empreses subcontractades i les patronals de l’àmbit dels muntatges i les instal·lacions de telefonia i connexions d’Internet indicava clarament que no hi hauria represàlies, segons ha explicat Aitzol Ruíz de Azúa, un dels líders del que es va conèixer com a rebel·lió de les escales.
Els acomiadaments, en la majoria dels casos no es produeixen nominalment per participar en la mobilització sinó que les direccions de les societats argüeixen altres motius, però pel comitè de vaga, que estan legalment viva, tot i que no la segueix ningú, creu fermament que estan relacionats directament amb la participació en les aturades.
Primer judici
El primer judici fruit de la denúncia de treballadors que van seguir la vaga i que consideren que van ser acomiadats per haver exercit el seu dret, es va realitzar dimecres a Terrassa. Es tracta de 3 operaris de l’empresa Comfica Soluciones Integrales. En aquest cas, segons Aitzol, es dóna una circumstància agreujant, perquè un dels tres operaris és delegat sindical de CGT, tot i que l’empresa no el reconeix com a tal, cosa que ha obligat l’afectat a seguir un complicat camí per comunicar oficialment que és representant legal dels seus companys.
L’inici del judici s’ha endarrerit perquè, segons ha manifestat un funcionari que ha sortit fora del recinte, els responsables judicials s’exigien que abans de tot s’aturés tota protesta i fins i tot es pleguessin les pancartes i banderes de CGT que els concentrats havien dut en solidaritat amb els seus companys. “És estrany perquè l’altre dia a Barcelona hi havia milers de persones amb banderes i pancartes quan havia de declarar Artur Mas, i sí que van poder esperar que es fes la gestió”, explica Aitzol.
El comitè de vaga estatal té cura de gestionar tots els conflictes que sorgeixen, en el benentés que ni per part de Movistar ni per part de les patronals del sector que van signar l’acord amb CCOO i UGT hi ha interès a que rebroti el conflicte.
Tot i l’armistici, se segueixen produint situacions tenses. La mateixa empresa Comfica va acomiadar un vaguista a Lleida i es van fer concentracions en el moment del judici.
El comitè de vaga està efectuant una tasca de control de les situacions en què treballen els operaris que van fer vaga. L’acord signat en el seu dia per les patronals d’empreses de subcontractes i els sindicats majoritaris diu que com a mínim s’ha de pagar en aquest tipus de tasques el conveni estatal del metall. En cas que això no passi es denuncia la situació a Inspecció de Treball.
Segons Aitzol, s’han produït irregularitats en la pràctica totalitat d’empreses on es va fer vaga. Només en una empresa no hi ha hagut cap acomiadament ni cap represalia, a Cotronic. En aquesta societat, però, es dóna una altra situació que inquieta els treballadors, l’empresa està passant a autònoms i altres empreses més petites moltes de les comandes que rep de Telefónica, mentre que bona part dels operaris de plantilla estan treballant menys del que marca la seva jornada laboral. Aquesta situació fa pensar els treballadors que Cotronic podria preparar algun expedient per desfer-se de la plantilla que durant la vaga es va comportar com la més combativa del sector.
Des que es va acabar la vaga, a més de les represàlies que s’han denunciat, molts treballadors que eren autònoms han deixat de treballar per a les empreses que abans els hi donaven feina. S’ha produït, doncs, una emigració cap a altres empreses de telefonia com Orange o Jazztel.
Una altra situació que té sobre avís els treballadors és la irrupció en el sector de les subcontractes d’empreses com INET, que està acaparant moltes feines que abans feien les subcontractistes tradicionals. Ho fa, segons el comitè de vaga, perquè en molts casos no paga el mínim fixat pel conveni estatal del metall. “Això implica salaris inferiors a 850 euros al mes” expliquen. En aquests casos, aquesta empresa, que està incrementant molt i molt la seva plantilla,
s’acull a altres convenis, com el del cable o altres feines auxiliars, per no haver d’assumir ni el principi d’acord que se va signar amb els sindicats majoritaris.
Ara, la pròxima situació tensa es pot donar el desembre quan s’ha de jutjar la denuncia del conjunt del comitè d’empresa de la societat ITETE, que va ser acomiadat per haver participat a la vaga, cosa que no té, segons Aitzol, cap suport legal.
2 comentaris
Pingback: L'empresa Abentel ha de readmetre per segon cop treballadors acomiadats per repressió sindical
Pingback: Segueix el degoteig: nou cas d'acomiadament nul d'un delegat sindical a causa de la vaga de Movistar