UGT de Catalunya ha iniciat una ofensiva per garantir als majors de 55 anys una prestació econòmica digna des del moment en què són expulsats del mercat laboral i, un mecanisme que els permeti quan es jubilin tenir una pensió d’acord amb el que han cotitzat. El programa l’han anomenat Garantia + 55.
Josep Maria Àlvarez, secretari general del sindicat, acompanyat per la responsable de l’àrea de Benestar i Treball, Laura Pelay han presentat el programa que ha de ser una de les puntes de llança d’UGT. En síntesi el sindicat de tradició socialista proposa que totes les persones de més de 55 anys que han estat expulsades del mercat de treball i que han exhaurit les seves prestacions contributives puguin rebre una prestació equivalent al Salari Mínim Interprofessional, que equival a 648,60 euros al mes. Fins que puguin enllaçar amb el cobrament de la prestació per jubilació. La xifra que reclama UGT supera els 426 euros al mes que reben els aturats de llarga durada que no tenen cap altre ingrés en la unitat familiar i que tenen càrregues familiars. «Hem fixat en el salari mínim la percepció, perquè la nostra és una proposta moderada que vol suscitar complicitats molt àmplies» explicava Àlvarez. La idea, això no obstant, seria apujar el salari mínim fins als 1000 euros, d’acord amb la campanya que fa mesos que realitza el sindicat en reclamació d’una percepció salarial decent.
Condicions de vida dignes
La segona pota de la proposta seria assegurar a aquelles persones que havent cotitzat tota la vida han vist que en el període dels últims 15 anys eren acomiadades i en fer-se el càlcul durant aquest lapse de temps, aquest fet reduïa fortament la pensió. En aquest sentit es proposa que es cobri entre un 90 i un 100% de la darrera prestació contributiva per desocupació quan sigui efectiu el retir. I a partir d’aquí la pensió s’actualitzaria en el moment de començar a percebre-la.
Les dues prestacions, sosté el sindicat, s’haurien de finançar amb càrrec als pressupostos generals de l’Estat. Així no es carregaria aquesta despesa en els comptes ja magres de la Seguretat Social. En el cas de la jubilació les cotitzacions serien teòriques fins al moment del retir. En aquest punt sí que es faria una projecció que seria assumida, com s’ha dit pels pressupostos generals de l’Estat.
UGT ha posat el focus sobre les persones treballadores de més de 55 anys que han quedat apartades del món laboral, «perquè és hora de rescatar a les persones «explica Àlvarez». Aquest col·lectiu és un dels que més durament ha viscut la crisi. Ha estat objecte d’Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) i víctima de mesures legals que els han castigat durament: han quedat fora del mercat laboral i sense esperances de tornar-hi. Han vist com s’esgotaven les prestacions per desocupació i, quan pensaven que es podrien acollir a mesures pont que els permetien arribar fins als 65 anys amb una petita minva dels seus drets adquirits, s’han canviat les lleis i els han deixat al ras.
Una generació abocada a la misèria
Laura Pelay posava xifres a la percepció: «8 de cada 10 aturats de més de 55 anys o cobra 426 euros al més o no cobra res». Però, aquestes persones, tot i haver cotitzat, a vegades fins a 40 anys, poden veure com en el moment del seu retir, fruit del mecanisme de càlcul i què, per llei, han d’avançar la jubilació, a 61 anys, si no tenen feina, l’import de les seves pensions es redueixi un 30%. Pelay assegura, que si no es fa res, el col·lectiu dels majors de 55 anys seran «els pobres actuals i els pobres del futur».
Àlvarez posa la cullerada en l’aspecte moral «no pot ser que aquestes persones que han cotitzat durant tants anys quedin a la cuneta sense el suport de l’Estat de Benestar quan han estat ells precisament qui més hi han aportat». Un altre argument és que els treballadors madurs són els qui pateixen amb més duresa l’atur. «Són persones que han patit amb tota cruesa les reformes laborals sense que l’administració hagi fer res més que penalitzar-les», ha dit el secretari general d’UGT.
Algunes xifres
En aquest àmbit, majors de 55 anys, hi ha un 36,7% d’atur de llarga durada. Però si es compta l’atur de més de 24 mesos, qualificat de molt llarga durada, representa en aquest col·lectiu el 43,6%.
Els beneficiaris potencials a Catalunya del programa Garantia + 55 serien 77.842 persones i al conjunt de l’Estat espanyol 470.316 . Implementar aquest ajut costaria a Catalunya 248,5 milions i al conjunt de l’Estat 1.479 milions. «Amb el que s’ha gastat per compensar al propietari de l’empresa del Castor podríem pagar un any prestacions dignes a tot aquest col·lectiu», ha puntualitzat Àlvarez.
UGT de Catalunya plantejarà aquest ambiciós programa a l’organització confederal i confia que serà assumit per totes les entitats territorials. A més, «pensem obrir el debat amb tots els partits polítics i grups parlamentaris. No s’ha d’oblidar que estem en una època preelectoral i la gent s’ha de definir», ha dit Àlvarez. D’entrada i per obrir la controvèrsia UGT proposarà una recollida de firmes a través de la plataforma Change, que permeti explicar la idea i dur el debat al si de la societat. La campanya no ha fet res més que començar.
No hi ha comentaris
Pingback: Josep Maria Àlvarez plegarà com a secretari general d'UGT en un congrés l'abril de 2016
Pingback: Ofensiva als ajuntaments en favor del pla Garantia +55 de suport als aturats sense subsidi
Pingback: 2016, l’any de l’oportunitat
Pingback: Àlvarez es presenta ala secretaria general de la UGT espanyola amb el suport de més del 50% del sindicat
Pingback: UGT vol que l’Estat compensi els majors de 55 anys perjudicats per les reformes restrictives del PP