L’any 2018 es van produir a Catalunya 60 accidents laborals amb resultat de mort. Respecte de l’any anterior es va produir un increment de l’11,11% en aquest apartat. En total els accidents amb baixa laboral van ser 94.124, amb un creixement del 3,78%. Els sinistres ‘in itinere’, és a dir, durant el transport a la feia, van sumar 19.653, amb un creixement del 5,92%, i d’aquests 22 van tenir coma resultat la mort, segons l’estudi: «Salut Laboral, dret de vida», presentat per Núria Gilgado, secretària de política sindical de la UGT de Catalunya.
El treball presentat té, però, alguns elements que fan pensar en positiu. Així, el nombre d’accidents greus, que va sumar 511, va experimentar un descens del 3,95% respecte de les dades del 2017.
El sindicat fa un toc d’atenció en relació amb un fenomen nou: els accidents i malalties laborals que afecten les dones: treballadores es van accidentar en el seu lloc de treball i van ser baixa durant l’any 2018 un 1,25% més que l’any 2017, en què 28.218 treballadores van patir un accident laboral amb baixa».
Tenir contracte eventual causa d’inseguretat
Estudiant el tipus de contracte de les treballadores que van patir un accident laboral amb baixa tant el 2017 com el 2018, que les treballadores que tenien un contracte eventual van patir més accidents, i que aquests es van incrementar l’any 2018 en comparació amb les dades del 2017. En canvi, el 2018, respecte a les dades del 2017, aquelles treballadores que tenien contracte fix o un contracte sense especificar van experimentar una baixada dels accidents amb baixa totals. En altres paraules, les dones amb contractes precaris tenen més accidents i més malalties laborals., en concret, un 6,61%.
El sindicat considera, d’acord amb les dades, que cal fer també prevenció laboral en clau de gènere, perquè també hi ha diferències entre feines i, a més, perquè no tenir perspectiva de gènere en la prevenció és, afirma el sindicat, tenir una visió parcial.
La UGT reclama la inclusió de la perspectiva de gènere en l’estudi de les malalties professionals.
Les dades mostren només una petita part de la realitat del món laboral, ja que és ben sabut que algunes empreses eludeixen el reconeixement i la declaració dels accidents de treball i desvien cap al sistema públic de salut els danys causats pel treball, i dificulten el dret a l’atenció sanitària per part de les mútues d’accidents de treball, afirma UGT també reflecteixen l’impacte socioeconòmic de les reformes laborals, de les polítiques d’austeritat i la no inversió en prevenció de riscos laborals, fent que el dia a dia del món laboral sigui una pel·lícula de baix cost i nul·la inversió que no pot arribar a tots els públics.
Per sectors, el creixement dels accidents de treball es va centrar en construcció, un 9,61% i indústria, un 4,39% , mentre baixa en agricultura.
Malalties professionals
L’estudi fa una mirada respecte de les malalties professionals. L’any 2018 es van declarar 3.403 malalties professionals, un +15,67% més que l’any anterior.Especialment remarcable és el fet que a tot Espanya només s’han declarat 28 malalties professionals causades per agents carcinògens (càncer) tot i que aquests agents estan presents a molts llocs de treball.
l sindicat considera que les reformes laborals han estat en l’origen del creixement de l’accidentabilitat laboral i de les malalties professionals. Davant d’això reclama un pla de xoc contra la sinistralitat. Una reforma del marc normatiu de la prevenció de riscos. La realització d’inversions en prevenció de riscos laborals i el reforç de la inspecció de treball de manera que es passi de la ràtio d’un inspector per cada 15.000 treballadors fins a un inspector o inspectora per cada 7.000 treballadors, que hi ha de mitjana a la Unió Europea.