Jordi Celdran, el delegat sindical de l’empresa Spark que va quedar sense feina després d’una subrogació fallida, que ell i els seus companys de CCOO consideren una represàlia per la seva activitat, ha vist com el Servicio Español de Empleo (SEPE) accepti que pugui cobrar el subsidi d’atur.
Poder rebre diners de desocupació suposa un cert respir en la situació de Celdran mentre no es veu el judici sobre el qual ell considera que va ser un acomiadament causat per la seva actuació com a representant dels treballadors. El procés es podria veure abans d’un any.
Celdran treballava a l’empresa Spark fent el manteniment del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat. Quan va acabar la contracta que la companyia tenia en el centre, i en retornar d’un permís de vacances, Celdran no va poder reincorporar-se a la feina.
Llavors va començar el malson, perquè a Spark li van dir que no el reincorporaven, que si de cas ho havia de fer l’empresa que havia aconseguit la comanda: Elecnor.
De fet la subgrogació, tal l’empresa intentava aplicar-la, no està contemplada en el conveni. Al sindicat es va interpretar que la intenció de la companyia era desfer-se del delegat. Un temps abans a la mateixa empresa es va produir un cas semblant, que va fer que 17 treballadors d’Spark, quedessin en un llimb laboral fins que molts mesos més tard en el judici es decidís que havien estat objecte d’un acomiadament irregular.
Spark és una empresa amb una plantilla de 350 persones i forma part de la multinacional francesa VINCi, que, si hi hagués voluntat, no tindria problema a trobar-li un lloc de treball alternatiu.
En el cas de Celdran hi ha l’agreujant que es tracta d’un delegat sindical que, en funció de la seva representació no pot ser acomiadat, i hi ha desenes de sentències que mostren que en casos semblants els jutges consideren l’acomiadament il·legal i insten la readmissió.
Mentrestant es produeix el seu judici, Celdran es considera delegat de l’empresa i ajuda en el que pot els seus companys.