El cooperativisme organitzat en la confederació de Cooperatives de Catalunya, una organització que representa les diferents federacions en què s’agrupa aquest moviment, ha reclamat en un manifest la retirada de la reforma de la llei de cooperatives anunciada després d’un acord parlamentari entre els grups de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP. L’acord es va produir a instàncies dels sindicats CCOO i UGT El canvi pretén evitar la proliferació de les denominades falses cooperatives, que han proliferat al sector carni català.
El canvi de la llei 12/2015 de cooperatives pretén evitar que entitats que usen aquesta forma jurídica en facin un ús fraudulent, especialment en el sector carni.
Entitats amb més de 25 socis i que facin subcontractació
En concret, s’han afegit dos punts a la llei . Els canvis que ha suscitat la queixa de la confederació catalana fa referència a entitats “que tinguin per activitat la subcontractació mercantil d’obres, subministraments o serveis de tota o part de la mateixa activitat o de l’activitat principal d’una altra empresa contractista, els estatuts o el reglament de règim intern han de recollir obligatòriament les condicions de treball dels socis, especialment pel que fa a la jornada laboral, les retribucions i la protecció social. Aquestes condicions laborals han d’ésser com a mínim efectivament equivalents a les que reconeguin els convenis col·lectius laborals aplicables als treballadors per compte d’altri del sector o el centre de treball de l’empresa principal per a la qual prestin serveis i, pel que fa a la protecció social, ha d’ésser l’equivalent a la dels treballadors inclosos en el règim general de la Seguretat Social. Aquesta regulació ha d’ésser pública i comprensible i ha d’ésser permanentment accessible per a tots els socis treballadors. El que estableix aquest apartat també s’aplica a les cooperatives de treball associat que duen a terme una activitat econòmica de mercat per a un client amb una dependència d’un 75% o més de la facturació anual de la cooperativa”.
Drets de sindicació
A més, “en els supòsits a què fa referència l’apartat 5, els socis treballadors resten sota l’empara dels drets de sindicació, negociació, acció col·lectiva i vaga, en els termes en què són reconeguts pels tractats internacionals i els convenis europeus per a tots els treballadors”.
Les dites falses cooperatives són empreses que tenen unes característiques comunes. Acostumen a tenir tots els seus socis donats d’alta com a autònoms. Treballen quasi exclusivament com a subcontractades per empreses convencionals de manera que assumeixen part del seu procés productiu, per exemple en escorxadors, i els seus components són majoritàriament persones procedents de fora de Catalunya i Espanya.
Per als treballadors dels escorxadors aquests col·lectius laborals són una competència difícil de batre, perquè els seus salaris molts cops no superen el mínim legal i les empreses amb les quals treballen no han de pagar Seguretat Social. És més, molts cops les eines de treball les posen els socis de les autoanomenades cooperatives. Això implica que els treballadors o socis d’aquestes cooperatives no tinguin dret a l’atur si perden la feina i en cas de jubilació els hi correspon una paga mínima, si es compara amb els treballadors per compte d’altri.
Contrarietat del cooperativisme organitzat
Davant del canvi legal les entitats representatives del cooperativisme han mostrat la seva contrarietat perquè la reforma s’ha fet sense que ni el Govern ni els partits polítics impulsors hagin realitzat cap consulta a aquest col·lectiu, trencant una tradició arrelada al sector.
En segon lloc, “el moviment cooperatiu es mostra inquiet perquè s’han obviat els altaveus i canals de consulta i participació establerts legalment per aquests propòsits, ja que la modificació de la norma es fa al marge del Consell Superior de la Cooperació”, afirmen.
Un tercer punt inclòs en el manifest, assegura: “la Confederació de Cooperatives de Catalunya es mostra en contra de resoldre un problema sectorial amb solucions generals alienes a la cultura de l’autogestió cooperativa”.
Finalment, la confederació afirma amb contundència: “la modificació de la Llei de Cooperatives plantejada vulnera els valors i principis establerts per l’Aliança Cooperativa Internacional”. Per això reclama la retirada del canvi legal i que, si es volen fer modificacions, s’utilitzin els mecanismes de consulta i cooperació establerts a la llei de cooperatives.
Fonts del cooperativisme organitzat han deixat clar que la fórmula a usar per lluitar contra les falses cooperatives hauria de basar-se en els resultats concrets de les inspeccions, per demostrar que tot i denominar-se igual, les empreses que tenen pràctiques incorrectes no són cooperatives.
En concret, un portaveu ha puntualitzat cap de les empreses que operen al sector carni forma part de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.
Cooperatives que s’han destacat per la seva defensa dels valors de la democràcia i la igualtat, com Coop57, sintetitzen en una piulada a Twitter la seva posició: “La imprescindible i necessària lluita contra el fals cooperativisme no es pot fer carregant-se el cooperativisme”. En aquest sentit, el malestar de les cooperatives té a veure amb el fet que volent reparar un problema, la solució perjudiqui cooperatives en les quals els seus socis, per un motiu o altre, hagin decidit autoregular-se per aconseguir uns determinats objectius. Amb l’aplicació mecànica de la norma això no seria possible si les entitats afectades compleixen les característiques abans esmentades.