Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Carles Escolà, que fins a les darreres eleccions havia estat alcalde de Cerdanyola, ha denunciat en una piulada que en demanar la reincorporació al seu lloc de treball, fruit d’haver cessat voluntàriament com a regidor de Guanyem Badalona, l’empresa on havia treballat li ha comunicat que no podia tornar a la feina. La seva reacció és clara: em declaracions a Diari del Treball ha afirmat “tinc claríssim que es tracta d’un acomiadament polític”. S’ha mostrat segur que finalment guanyarà la batalla, “que no és personal, és col·lectiva”, però al mateix temps considera que el fet d’haver d’iniciar un via crucis judicial ja forma part del càstig que se li vol infringir, encara que el resultat sigui un acomiadament nul “de llibre”
Segons ha explicat Escolà, l’exalcalde s’havia de reincorporar el 2 de setembre a l’empresa amb qui tenia contracte i on treballava abans d’ostentar la batllia l’any 2015. Escolà ha dit que l’empresa l’ha acomiadat vulnerant el seu dret a reincorporar-se un cop finalitzada la seva responsabilitat pública.
Escolà és informàtic. Abans de dedicar-se professionalment a la gestió municipal havia treballat a una empresa local que ara és propietat de la societat Polycasa, SA, que al seu torn està controlada per la multinacional 3A Composites. Durant el seu mandat, no s’ha donat cap situació conflictiva amb la seva empresa, tot i que, recorda que havia estat membre del comitè d’empresa. Escolà és afiliat a la Federació de Treballadors de Catalunya (FTC) adscrit a la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC).
Segons ha declarat en xarxes socials, l’empresa “inicia una perillosa via de repressió i vulneració de drets fonamentals, com la llibertat ideològica i el dret a la participació política. De reixir en el seu intent, aquesta multinacional establiria un precedent que podria posar en qüestió el dret dels treballadors i les treballadores a accedir a un càrrec públic amb plena llibertat, sense por a patir represàlies”.
L’article 46 de l’Estatut dels Treballadors parla de l’excedència forçosa, que es concedeix “per la designació o elecció per a un càrrec públic que impossibiliti l’assistència a la feina”. Aquesta excedència permet la conservació del lloc i al còmput de l’antiguitat de la seva vigència. El reingrés s’ha de sol·licitar dins el mes següent al cessament en el càrrec públic.
Fonts properes a Escolà han afirmat que la comunicació de no readmetre’l s’ha volgut justificar com un acomiadament per raons objectives, però, insisteix, és clara la intencionalitat de l’empresa de privar-lo de feina per la seva adscripció política, cosa que afecta els drets fonamentals, personals i col·lectius.
L’exbatlle de Cerdanyola havia començat la seva militància política a Esquerra Unida i Alternativa. En les anteriors eleccions va encapçalar la llista de Guanyem Cerdanyola una candidatura feta amb membres d’EUIA, la CUP i Independents. Durant els anys que ha ostentat l’alcaldia ha governat amb la cooperació d’altres forces progressistes. En les darreres eleccions Guanyem va passar de 5 a 3 edils, cosa que va fer que Escolà anunciés que plegava també de regidor i tornava a la seva antiga feina.