Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El conflicte que enfronta els treballadors de les empreses que realitzen muntatges i manteniment de les línies elèctriques a Catalunya ha fet un pas cap a l’acord. Fa uns mesos els treballadors, organitzats en una plataforma unitària formada per CCOO i UGT, van realitzar diverses mobilitzacions per reclamar millores en la seva situació marcada per la subcontractació. Ara les empreses, organitzades en la patronal ADEMI, han acceptat formar una taula de negociació per buscar sortides a la situació d’aquest col·lectiu.
El sector del manteniment elèctric a Catalunya està marcat per la subcontractació. De fet, a la pràctica, una sola empresa és la que dóna feina: Endesa. Després subcontracta en altres companyies, que en algunes ocasions fan contractes aigües avall. El resultat és que les condicions salarials i de treball dels empleats d’aquestes companyies subcontractades han empitjorat els últims anys. Des de l’any 2010, les plantilles de les empreses subcontractades s’ha reduït en un 50%, un miler de persones. Això ha suposat que els operaris que no han estat acomiadats hagin de realitzar jornades inacabables i torns de treball «abusius», cosa que ha fet que augmentessin els accidents laborals i també, segons les seves manifestacions, un increment del risc d’accidents laborals.
Segons José Antonio Hernández, secretari d’Acció Sindical de CCOO d’Indústria de Catalunya, després de tres trobades entre empreses i la coordinadora, s’ha aconseguit fixar un marc negociador. Es tractaria d’aconseguir acords sobre tres aspectes: ocupació, salut laboral i condicions de treball.
En cas d’aconseguir acords sobre els tres punts esmentats s’ha decidit que s’inclourien en el redactat dels convenis col·lectius de les respectives províncies catalanes.
En salut els sindicats volen aconseguir recuperar part de les plantilles perdudes. Concretament a Lleida es vol també un pacte de subrogació, que en aquest territori no existeix i, si una empresa perd un contracte a mans d’una altra, el personal no passaria actualment a la societat que ha aconseguit la nova concessió.
Pel que fa a salut, es vol establir una coordinadora de salut laboral que afecti totes les empreses que tenen contractes en l’àmbit del manteniment de les instal·lacions elèctriques.
Finalment, en cas de les condicions de treball, els sindicats volen regular aspectes com els retens, o les guàrdies i les corresponents compensacions i plusos.
Aquest procés té el seu abast limitat a Catalunya. Però els sindicats consideren que si finalment s’arriba a acords, serviria com a guia per conflictes semblants en altres àmbits.
1 comentari
Pingback: Es crea la mesa de negociació del sector de muntatge i manteniment elèctric a Catalunya