Els sindicats majoritaris de Catalunya: Comissions Obreres i UGT negocien actualment amb altres forces sindicals i ciutadanes una mobilització per al 19 de novembre. La convocatòria la negocien les dues organitzacions amb altres entitats i associacions cíviques. Es tracta d’una iniciativa conjunta i no d’un sindicat en solitari, tal com per error es va publicar en aquest mitjà. Seria, si es concreta finalment, una manifestació que coincidiria amb el debat pressupostari a Catalunya. Es tracta de fixar en aquesta acció al carrer les propostes dels sectors treballadors en relació amb la llei que fixa les prioritats econòmiques del país, segons va declarar Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO just abans d’iniciar l’assemblea de delegats d’aquesta organització.
“Amb aquesta mobilització volem situar la lluita contra pobresa, la renda ciutadana de ciutadania, també contra la pobresa laboral i per tant l’estabilitat en el treball, un salari mínim interprofessional, la negociació dels convenis i per tant l’aposta pels salaris, i també l’aposta pel sindicalisme i els drets sindical. Això vol dir lluitar contra les penes de presó que els hi demanen per haver participat en la vaga general, etcètera”, explicava Gallego.
Demostració de força
Més de 2.000 delegats i delegades de CCOO han assistit a l’assemblea que s’ha fet a les cotxeres de Sants. La reunió ha estat un acte de reafirmació del sindicat que, un cop acabat el període d’eleccions sindicals que han revalidat el lideratge de CCOO a Catalunya. Aquesta primera posició es manté des de fa 40 anys, segons s’ha dit Gallego. El secretari general ha dit que en aquests moments hi ha recuperació econòmica. Però, això, no ha fet canviar, les polítiques d’austeritat que menen tant el govern de Catalunya com el de l’Estat.
“Davant d’aquesta situació el nostre sindicat considera que hem de passar a l’ofensiva”, ha dit Gallego. “Estem a l’ofensiva en la negociació col·lectiva i en el diàleg social, volem el reconeixement de les nostres condicions de treball, els salaris han de pujar, per consolidar el creixement, però sobretot per recuperar la justícia social”.
Un altre element que CCOO no es cansa de reivindicat és la derogació de la reforma laboral. “Ho hem de fer conveni a conveni, fent front als elements més regressius de la reforma laboral, però també emplaçant al govern a què derogui aquesta llei”, ha manifestat.
Paral·lelament, CCOO pensa en els pròxims pressupostos. Aquesta llei ha de ser una eina positiva per fer front a l’actual crisi social, ha dit Gallego. “Nosaltres manifestem la nostra voluntat de mobilitzar-nos per reclamar que els pressupostos siguin clarament de caràcter social: han d’augmentar els ingressos públics i ha d’augmentar la despesa pública. El Govern de la Generalitat no pot fer foc d’encenalls i ha de fer uns pressupostos, negociats i pactats, que afrontin els problemes de la pobresa (amb la renda garantida de ciutadania), afrontar la desindustrialització, i recuperar drets públics,” ha declarat.
Represaliats i sectors més precaris
De manera paral·lela, l’assemblea ha servit com a tret de sortida de l’11è congrés de CCOO. En aquest procés el sindicat es planteja reforçar la seva actuació, organitzant més treballadors, especialment els que estan en situacions amb més dificultats per millorar la capacitat del sindicat per ser útil a l’hora d’aconseguir nous drets.
L’assemblea, igual com altres actes multitudinaris organitzats per CCOO, ha constituït una crida clara a l’orgull de pertànyer al sindicat. Un mecanisme per aconseguir-ho han estat les intervencions, escollides en funció de les diverses problemàtiques, que han precedit la intervenció de Joan Carles Gallego.
L’assemblea ha escoltat i s’ha solidaritzat amb Jordi Celdran, un delegat acomiadat de l’empresa Spark de l’Hospitalet sota l’argument que la companyia havia perdut una comanda.
Un altre moment emotiu ha estat la intervenció de Ricardo Vercher, delegat de Metro de Barcelona al qual la fiscalia li demana 5 anys de presó per la seva participació en la vaga general del 14 de novembre de 2012 contra la reforma laboral.
També, en nom dels sectors amb més precarietats, ha parlat Renzo Calvo, delegat del sector dels contact center, que actualment negocien el seu conveni. Ha intervingut també David Madueño, delegat de General Electric, que ha glossat la importància de la vinculació dels treballadors de les multinacionals als comitès d’empresa europeus.
Alba Molina, politòloga de la Universitat Pompeu Fabra ha fet una anàlisi de la necessitat del sindicalisme en una societat complexa.