Els dos grans sindicats estatals, UGT i CCOO han denunciat davant inspecció de treball les empreses realitzen instal·lacions de xarxes de telefonia i fibra de les quatre grans operadores del sector: Movistar, Orange, Vodafone i Jazztel, per mantenir pràctiques ii·legals, com l’ús de falsos autònoms, prestamisme laboral, tot i haver signat un acord que posava fi a aquestes activitats.
Durant la primavera i estiu del 2015 es va produir un llarg conflicte laboral al sector de la telefonia mòbil. La proliferació de subcontractes ocasionava una degradació important de les condicions de treball els tècnics que instal·laven, per exemple, fibra òptica i ADSL en llars i empreses. En aquests casos els treballadors es queixaven d’haver de treballar per 500 euros al mes, i a sobre haver-se de pagar eines de treball i desplaçaments.
La resposta va tenir dos vessants. Per una part una vaga indefinida protagonitzada per sindicats com CoBas i CGT, entre altres i treballadors no adscrits, que reclamaven originalment ser integrats a les empreses per a les quals treballaven, aquest grup va protagonitzar la coneguda com a ‘revolta de les escales’. Un segon grup, format per CCOO i UGT van fer diverses vagues reclamant que als treballadors de les contractes i subcontractes se’ls apliquessin com a mínim les condicions laborals dels convenis provincials del metall i es limitessin les subcontractacions. En aquest cas, després de les vagues es va arribar a un acord de compliment obligat que en línies generals s’ajustava a la demanda dels sindicats.
Pacte vinculant
El pacte, firmat el maig del 2015, feia referència a les empreses que subcontracten les instal·lacions amb les grans operadores de telefonia mòbil: Telefónica, Orange, Vodafone i Jazztel. En concret, l’acord es va firmar amb les patronals que representen un conjunt d’empreses com Cobra, Liteyca, Abentel, Cotronic, Teleco, Montelnor, Elecnor, Dominion, Itete i Comfica, “junt amb altres del sector”.
De fet les mobilitzacions de l’any passat tenien com a principal objectiu Movistar. De resultes del conflicte protagonitzat a Catalunya la inspecció va aixecar actes que en total suposen per a l’operadora propostes de multes de 5,7 milions fruit de la constatació d’irregularitats en la contractació.
Paral·lelament, s’han conegut els veredictes de les denúncies pels acomiadaments que es van donar com a conseqüència de la ‘revolta de les escales’ s’han conegut diversos veredictes que han obligat a reincorporar els treballadors afectats i a indemnitzar-los per haver-los fet fora de la feina il·legalment.
El nou pas donat pels dos grans sindicats estatals té a veure amb el fet que, segons un responsable de la federació indústria de CCOO, “hem constatat que les empreses que treballen per a les altres grans operadores segueixen fent el que es van comprometre a no fer: el recurs al fals autònom i la cessió il·legal de treballadors”. Dit en altres paraules, la denúncia a Inspecció estatal de treball ja no es limita a Movistar, sinó que s’aplica a totes les operadores de telefonia mòbil.
En concret, CCOO recorda que el pacte de desconvocatòria de la vaga de l’any passat no només té valor de conveni col·lectiu. El pacte que es va subscriure entre CCOO, UGT i la patronal del sector és d’eficàcia general perquè va quedar recollir en el conveni estatal del metall, publicat al BOE. I en aquell acord les contractes que instal·len xarxes i telefonies es comprometien a posar punt final a unes pràctiques “abusives que eludien les seves responsabilitats legals i empresarials”.
Fruit de la nova denuncia, els sindicats esperen que Inspecció de Treball ordeni visites a les empreses, com va fer a conseqüència de les actuacions instades concretament amb Telefónica, que van acabar, només a Catalunya amb dures propostes de sanció econòmica i amb l’obligació d’incorporar a les plantilles aquells treballadors que hi treballaven en situacions irregulars.