El sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), veu com a l’Estat espanyol es degraden les seves condicions de treball. Si fa uns anys es considerava aquest àmbit com un dels més prometedors, ara els seus treballadors consideren que pateixen una alta inseguretat i salaris baixos. Per això en les pròximes setmanes es podria declara una vaga al sector al qual treballen a Espanya unes 200.000 persones.
Els treballadors del sector de les TIC i d’empreses de consultoria debaten actualment en assemblees si els pròxims dies convoquen vaga. La setmana passada a Barcelona i a altres ciutats de l’Estat espanyol fer mobilitzacions per cridar l’atenció davant del fet que els salaris fa vuit anys que estan congelats. Les taules salarials del conveni que s’apliquen actualment daten de 2009, segons CCOO.
Quan es parla del sector de la informàtica es tendeix a pensar en treballadors de coll blanc que operen en empreses amb molta anomenada i que tenen salaris i condicions de feina envejables. Tret dels empleats d’algunes grans marques, això no passa, tot i que els operaris amb més antiguitat sí que tenen salaris més alts. Però junt amb aquests, hi ha una gran quantitat d’informàtics que treballen per les denominades ‘càrnies’ del sector. Aquí els salaris són baixos o molt baixos. En la seva major part cobren el conveni pelat, explica Àlex Samaranch, responsable a Barcelona del sector de les TIC de CCOO.
Les ‘càrnies’ de la informàtica són empreses que són contractades per altres empreses, alguns cops grans marques, per realitzar programes o treballs específics. «Les grans companyies poden tenir un projecte per al qual necessitin 100 programadors, en lloc de contractar directament, ho fan a través d’una de les companyies esmentades i, un cop acabada la feina, és la societat subcontractada la que acomiada els empleats», diu Samaranch. I com en el sector la competència és ferotge, les empreses subcontractades collen a la baixa els salaris. «Cal pensar que el sou d’entrada al sector són 11.000 euros bruts a l’any», assegura el portaveu sindical.
Si en el sector de les càrnies, les cooperatives que assumeixen la producció i el gruix dels sacrificis tenen cura de mantenir unes condicions de treball que les facin més competitives, perquè paguen per sota del conveni, en el cas de les TIC hi ha fins i tot una certa enginyeria, que fa que una empresa que podria tenir 150 treballadors es divideixi en 3 societats i així evitar representació sindical i aconseguir avantatges per ser petites i mitjanes. «Alguns cops parlem amb companys que es pensen que tots formen part de la plantilla d’una societat i realment sí que fan la mateixa feina. però figura que formen part de diverses companyies d’un mateix grup», diu Samaranch.
Els representants dels treballadors tenen clar que en el fons el que fan les empreses subcontractades és cessió il·legal de treballadors. Però són conscients també que el procés fins que s’obté un veredicte judicial és llarg i carregós. I que si finalment hi ha una sentència favorable, els treballadors afectats es veuen obligats a presentar llavors una demanda concreta, cosa que allarga el procés fins i tot anys.
Un element que ha empitjorat les condicions de treball de les empreses TIC és la competència internacional. Hi ha algunes de les grans companyies que subcontracten algunes operacions que no impliquen coneixement dels mercats concrets, a societats que treballen ‘en remot’ i que poden estar ubicades a l’Índia, per exemple, i que per compatibilitat horària permeten escurçar terminis i tenen a més preus més baixos que els del mercat espanyol.
Curiosament el sector de les TIC i la consultoria, no ha fet altra cosa que créixer en els últims anys. Però ho ha fet a partir de reduir salaris, «treballar més per menys», cosa que afecta negativament els treballadors.
El més llegit
SUBSCRIU-TE
Els treballadors de les TIC amb sous de 11.000 euros anuals i condicions molt dures debaten si fan vaga
Tomeu Ferrer4 Minuts lectura