Una modificació de la llei de cooperatives inclosa en la Llei de mesures fiscals i financeres que ha aprovat el Parlament farà possible evitar que les empreses càrnies contractin la part més important de la seva producció a les denominades com a falses cooperatives, segons una esmena que ha estat votada favorablement per la CUP, Junts pel Si (JxS), i Catalunya Sí Que es Pot (CSQEP).
El canvi de la norma legal farà que les condicions laborals d’aquests cooperativistes (jornada, retribucions i cotitzacions a la seguretat social), siguin, com a mínim, equivalents a les que estiguin recollides als convenis col·lectius que s’estiguin aplicant als treballadors per compte aliena del sector.
Fins al moment, tot i les actuacions fetes per inspecció de Treball a les empreses càrnies, no havia estat possible evitar que aquestes companyies contractessin amb les cooperatives parts essencials de la seva producció. El cas havia arribat al Suprem i les cooperatives l’havien guanyat. No obstant això, des de Treball s’havien seguit fent actuacions perquè es considerava que el resultat de la persistència de les esmentades empreses subcontractades era d’una injustícia social palmària, segons ha declarat Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball. En aquest sentit, aprofitant que la Generalitat té plena competència en la regulació de cooperatives es faran els canvis que permetran evitar un ús inadequat de les cooperatives per subcontractar parts essencials de la producció.
Tot i que formalment són cooperatives, Ginesta ha explicat les vinculades al sector carni “difícilment es poden equiparar empreses que arriben a tenir 3.000 empleats dels quals la majoria no sap parlar ni català ni castellà, amb entitats que tenen entre els seus principis la democràcia interna, la participació en els beneficis i la promoció de l’economia social”.
La pertinença a les cooperatives feia que els seus socis estiguessin donats d’alta només en el règim d’autònoms, que si quedaven en atur no cobressin res i que en cas de jubilació, la paga resultant és minsa perquè la cotització és molt baixa. A més de perjudicar els treballadors aquesta situació també és negativa per a la Seguretat Social.
La decisió del Parlament és fruit de diverses actuacions que hi han convergit. Per una banda, els sindicats majoritaris van iniciar fa mesos actuacions que consistien primer a demanar la presència a les fàbriques de la inspecció de treball i després van crear una mesa de negociació amb les patronals del sector. Posteriorment, es va traslladar un primer esborrany de resolució de CCOO a la mesa sectorial i des d’aquí es va arribar a un text que per via informal es va consensuar i és el que s’ha votat.
Al mateix temps, a Osona es va crear la plataforma Càrnies en lluita. Aquesta entitat, junt amb el sindicat COS van centrar durant l’estiu la seva acció reivindicativa sobre empreses especialment significatives, entre elles Esfosa, que va viure una vaga seguida majoritàriament pels treballadors i també accions a la societat Porc Gourmet. Aquestes accions van tenir el suport de la CUP i altres entitats de la comarca.
1 comentari
Pingback: Una trentena de socis d'una entitat considerada 'falsa cooperativa' reclamen informació a la direcció