L’Economia Social i Solidària genera 4.200 llocs de treball i factura uns 150 milions d’euros
La Xarxa d’Economia Social (XES) promou aquesta campanya des de ja fa un cert temps i el lema de l’enguany és «Ensenya el cor». En l’edició d’enguany del Balanç Social presenta dues novetats. Per una banda l’ampliació de l’abast territorial de l’eina i, en segon lloc, la incorporació de nous indicadors, amb l’objectiu de recollir i analitzar noves realitats socioeconòmiques. Aquest any s’incorporen preguntes «al voltant de la política de lucre, la interculturalitat, la proximitat i cures i compensacions. La modalitat bàsica del balanç social tindrà 23 preguntes que generen 54 indicadors mentre que la modalitat completa consta de 91 preguntes que generen 101 indicadors.»
L’extensió del Balanç Social a la resta de l’estat espanyol es fa a través de la xarxa d’economia estatal REAS – Red de Redes i es preveu que «més de 500 organitzacions de l’economia solidària la utilitzin per avaluar el seu funcionament. Per aquest motiu, la plataforma en línia estarà disponible en català, euskera i castellà.» Aquest any la Xarxa també oferirà un servei d’acompanyament personalitzat per aquelles organitzacions que, un cop finalitzat el balanç, vulguin millorar els seus resultats de cara a futur. Aquest servei serà de pagament i oferirà propostes de millora en aquells indicadors fora dels estàndards de l’economia solidària.
Una eina per configurar una comptabilitat social i ambiental
El Balanç Social compleix dos objectius en clau de sector de l’Economia Social Solidària (ESS), segons expliquen els impulsors de la campanya. El primer és l’obtenció d’una base estadística anual en relació als indicadors del balanç. Això «permet anar configurant una comptabilitat (social i ambiental) agregada del sector a través de la publicació de l’informe de l’estat del Mercat Social català.»
La segona gran funció és la de donar accés al Mercat Social, «ja que fer-lo obre la porta a entrar en aquest àmbit socioeconòmic: les empreses i organitzacions que el fan seran reconegudes “públicament” al catàleg d’aquesta mateixa pàgina. Les dades del Balanç Social es recullen a l’Informe del Mercat Social Català, un document que la XES publica al mes d’octubre. La darrera edició de l’informe revelava que una organització de l’ESS «té, de mitjana, 20 persones treballadores i factura 750.000 euros. I també que totes les organitzacions de la XES sumen una base social de 150.000 persones, generen 4.200 llocs de treball i facturen 150 milions d’euros.»