L’assetjament a la feina en matèria LGTBI és dóna en el 10% dels casos

Una enquesta entre delegats de la UGT mostra que les bromes són la principal actitud de segregació a causa de les tendències sexuals, seguida dels insults i en un de cada 10 casos hi ha pràctiques d’assetjament

Redacció
 
 
 
Presentació estudi LGTBI a la feina

Santos Fèlix, Eva Gajardo i Rosa Serra, durant la presentació de l’esetudi sobre feina i LGTBI foto: UGT de Catalunya

Les actituds de discriminació a la feina respecte a les persones de la comunitat LGTBI tenen com a element principal les bromes, en un 68%. Els insults són un 14% i en un 10% pren la forma d’assetjament, segons el resultat d’un estudi elaborat per UGT de Catalunya i el seu grup LGTBI, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Aquest treball ha estat presentat amb motiu del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia (17 de maig). L’estudi ha estat presentat per Eva Gajardo, secretària d’Igualtat de la UGT de Catalunya, Santos Fèlix, Grup LGTBI – UGT de Catalunya i Rosa Serra, coordinadora de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Local de la Diputació de Barcelona.

Més de 800 delegats i delegades del sindicat han contestat l’enquesta. Un 70% dels representants dels treballadors saben o coneixen tenir companys o companyes del col·lectiu LGTBI. En el cas dels delegats i delegades del sector públic la percepció augmenta, i també ho fa entre les persones de menys de 36 anys.

El 68% de les discriminacions percebudes són bromes, el 14% insults, i el 10% assetjament laboral.

Una característica que destaca l’estudi elaborat pel sindicat és que en el 66% dels casos l’actitud desconsiderada o discriminatòria prové dels companys i companyes de feina. En el 17% els que falten al respecte són els superiors jeràrquics i en el 3% la discriminació la protagonitzen persones externes a l’empresa, bé estiguin vinculades a proveïdors o siguin clients.

Tot i l’extensió de la percepció de la discriminació, hi ha poques denúncies. Només el 4% dels delegats o delegades afirma conèixer casos de denúncies a l’empresa. Al seu torn, les denúncies directes són el 8% igual com els casos de prevenció o actuació contra la discriminació LGTBI a l’empresa.

El sindicat ha elaborat un seguit de mesures que haurien d’incloure’s en els convenis col·lectius a fi d’evitar qualsevol discriminació per raó de sexe o atracció afectiva.

Compromís de l’empresa a vetllar per un entorn de treball lliure de discriminacions.

Adopció de plans d’igualtat i no discriminació així com protocols concrets d’actuació.

Equiparació dels drets de matrimoni i drets de parelles de fet.

Llenguatge no sexista i inclusiu en la redacció del conveni.

Tenir en compte les necessitats i drets de les persones trans al lloc de treball.

Desestigmatizació de les persones LGTBI amb relació al VIH. No exigir la presentació de diagnòstics relatius al VIH a les persones sol·licitants d’un lloc de treball ni a les qui exerceixen una ocupació.

Contemplar els riscos relacionats amb la LGTBIfòbia com a riscos psicosocials a l’avaluació de riscos i la planificació de la prevenció.

Pel que fa a les sancions, UGT de Catalunya recomana contemplar com a objecte de sancions tota conducta, en l’àmbit laboral, que atempti contra el respecte i la dignitat personal mitjançant l’ofensa verbal o física , per motiu d’orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*