Un conjunt d’entitats, encapçalades pels treballadors de Parcs i Jardins de Barcelona, les Associacions de Veïns de la ciutat, El Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) i Apquira, l’Associació de persones afectades per productes químics i radiacions ambientals han presentat en roda de premsa una iniciativa tendent a què es declari l’ajuntament lliure de glifosat. De fet el comitè d’empresa de Parcs i Jardins ha denunciat a Inspecció de Treball que les empreses subcontractades específicament per fer tractaments fitosanitaris usen el producte, que consideren «d’alta toxicitat» en els seus treballs a Barcelona.
El glifosat és un producte que s’utilitza com a herbicida. S’usa per matar males herbes. El cas és que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha considerat aquest producte com a potencialment cancerigen. Pot també En aquest sentit, l’informe indica que la substancia pot provocar un risc alt d’avortaments. Per contra, fonts municipals asseguren que a la ciutat es compleix la legislació sobre aquest producte que, d’altra banda, està autoritzat pel govern central.
El fet és que en molts ajuntaments catalans s’aplica l’esmentat producte. Els humans poden absorbir-lo a través de la pell o les mucoses. Això pot passar fins i tot dies després d’haver-se aplicat. Per evitar efectes nocius, la normativa diu que s’ha d’avisar els veïns de les zones on s’ha d’administrar, almenys vuit dies abans de fer-se l’operació. Aquest avís, molts cops no es compleix, segons va explicar en roda de premsa, Daniel Agras, coordinador de prevenció de CCOO de Parcs i Jardins de Barcelona. En aquest sentit ha indicat que «no n’hi ha prou amb què es publiqui l’avís en una pàgina web que és de difícil accés per als ciutadans que no han estat avisats, o amb cartells situats, de vegades a dos quilòmetres del punt on es fa el tractament». Van indicar que, hi ha cops que l’avís als ciutadans no es fa i que a l’estiu en districtes com Gràcia o Sant Andreu s’han realitzat els treballs a la nit mentre els veïns tenien les finestres obertes. A més van indicar que als mateixos treballadors no els avisen. Per aquests motius, el comitè d’empresa de Parcs i Jardins va presentar el setembre passat una denúncia al departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat per incomplir el protocol d’avís.
El principi actiu que a partir del qual s’ha produït al glifosat, producte elaborat per la multinacional Monsanto, ha estat decretat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a potencialment cancerigen per als humans. Les entitats expliquen que, en proves amb animals de laboratori, aquest principi actiu ha causat alteracions hormonals, càncers i malalties degeneratives; però les proves amb humans són més lentes, i costa demostrar-ne els efectes negatius, perquè els càncers poden trigar fins a 20 anys a desenvolupar-se, en alguns casos.
Per la seva banda, membres del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) van destacar que sempre ha de prevaldre el principi de “precaució” amb els herbicides que puguin tenir components cancerígens i que els legisladors no ho regulen pels interessos de les multinacionals, ja que un producte amb aquestes característiques pot moure gairebé 2.000 milions de dòlars. A més, han indicat que els més afectats pel glifosat poden ser els treballadors de Parcs i Jardins, els nens, les embarassades i les persones amb malalties.
Una forma d’evitar els efectes negatius del producte seria utilitzar mecanismes alternatius que no contaminen, com dispensadors que poden matar les males herbes a partir de l’administració de calor, que «costen unes desenes d’euros» o simplement amb més mà d’obra, han explicat els representants dels treballadors, que fa mesos que lluiten per què l’ajuntament aposti per millorar l’ocupació en aquest sector.
7 comentaris
Pingback: Recopilatori de la roda de premsa del glifosat | Associació Salut i Agroecologia (ASiA)
Pingback: França prohibirà la venda en botigues de jardineria del glifosat, presumptament cancerigen
Pingback: França prohibirà la venda en botigues de jardineria del glifosat, presumptament cancerigen | Comissió de Formació i Informació
Pingback: L'Ajuntament de Badalona deixa d'usar glifosat per als tractaments de les zones verdes de la ciutat
Pingback: L'Ajuntament de Barcelona declararà la ciutat lliure de glifosat el pròxim ple
Pingback: L'Ajuntament de Barcelona ajorna fins a desembre la declaració de ciutat lliure de glisofat
Pingback: Treballadores de Parcs i Jardins denuncien la utilització d’un herbicida tòxic produït per Monsanto a Barcelona – CGTCatalunya-Test