Viatges El Corte Inglés ha plantejat un acomiadament col·lectiu per a 620 empleats de l’àrea corporativa i expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) d’un any d’un màxim del 60% per als de l’àrea de vacances i de viatges corporatius, així com fins al 40% per a serveis centrals.
Ho explicava el Sindicat Professional de Viatges (Fasga-SPV) després de la primera reunió entre empresa i sindicats el passat dimarts 8 de febrer. Una reunió que constitueix la mesa negociadora i dona el tret de sortida a la negociació.
La proposta de l’empresa estableix que els equips de l’àrea tecnològica no es veuran afectats per les mesures plantejades per al conjunt de la filial de viatges d’El Corte Inglés, que compta amb prop de 4.600 empleats i que estan en procés de fusió amb Logitravel. En aquest sentit, des del Sindicat diuen que focalitzaran l’atenció “a conèixer i valorar el Pla de Viabilitat de l’Empresa i minimitzar l’abast de les mesures plantejades”. A més han detallat que les reunions següents seran els dies 11, 15, 17 i 21 de febrer.
Fent una lectura més àmplia del cas, es veu que les agències de viatges constitueixen un dels sectors més afectats per la crisi provocada pel turisme per la irrupció de la pandèmia i també és un dels que més segueix fent ús dels ERTO que es van dissenyar expressament arran d’aquesta crisi. Aquest tipus d’ERTO permeten que l’empresa no s’hagi de fer càrrec de totes les cotitzacions a la seguretat social dels seus empleats, sempre que mantinguin el compromís de no emprendre acomiadaments fins al cap de sis mesos després de la seva conclusió.
En el cas de Viatges El CorteInglés, saben que aquest tipus d’ERTO, segons ha marcat el govern central, conclouen el 28 de febrer i no és doncs d’estranyar que el sector provi altres estratègies per desenvolupar mesures que els permetin ajustar la plantilla a la realitat del seu negoci, que està afectat per la reducció dels viatges.
Aquest mateix dimarts la Confederació Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV) ha demanat que s’ampliï la vigència dels “ERTO covid” més enllà del 28 de febrer flexibilitzant la clàusula de manteniment de l’ocupació.
En una reunió amb la directora general de Treball, Verónica Martínez, els representants de CEAV li han volgut deixar clar que les agències no poden reprendre l’activitat amb normalitat en absència d’aquest tipus d’ERTO, tot recordant que la facturació encara està per sota del 50% respecte al 2019. En una nota, CEAV -que reuneix unes 5.000 agències- recorda que malgrat el dinamisme del turisme nacional, la tornada a l’activitat de les agències està sent més lenta perquè depenen més del segment emissor, del de congressos i esdeveniments, i del de negocis.
Parlant de dades absolutes, CEAV afirma que el sector de les agències encara té un 29% dels seus empleats en ERTO (10.792 persones al gener), més del triple que el següent sector més afectat, el transport aeri. Alhora, les agències defensen la necessitat que es flexibilitzi la clàusula de manteniment de l’ocupació per ajudar la viabilitat de les empreses. Si no es prorroga la vigència dels ERTO, demanen un mecanisme transitori per negociar altres expedients per raons productives.