El grup industrial Vall Companys comença a cedir en la seva política de contractar falses cooperatives o falsos autònoms en les seves empreses del sector carni. Un primer acord s’ha produït a la marca Frivall, a Conca. Actualment hi ha converses a les marques del grup a l’Aragó: Cárnicas Cinco Villas (Ejea de los Caballeros, Saragossa), Pondex (Saragossa) amb un objectiu semblant, mentre que a Catalunya la situació continua enfrontada, segons fonts de la Federació d’Indústria de CCOO.
La Càrnia Frivall, situada a Villar de Olalla (Conca), està integrant els seus treballadors al Règim General de la Seguretat Social. Aquesta decisió ha estat considerada per CCOO com tota una victòria, atès que el sindicat havia reclamat diversos cops la regularització.
La decisió de Frivall ha estat valorada positivament per Pedro Lucas, responsable d’Indústria del sindicat, que ha declarat a Cadena Ser, que es tracta d’un pas important que està fent Vall Companys arreu del territori espanyol. La decisió del grup empresarial la vincula Lucas a la pressió sindical i també a l’actuació de la Inspecció de Treball en la seva lluita contra els falsos autònoms.
El sindicat ha lamentat que l’operació no sigui completa, ja que no s’està contractant els treballadors a l’empresa, si no en una subcontracta. No obstant això, ha mostrat la seva satisfacció perquè aquests professionals passin al règim general i recuperin els seus drets laborals dins el conveni del sector carni.
Frivall tenia uns 700 treballadors a la seva planta de Villar de Olalla, dels quals només 38 formaven part de la plantilla, la resta eren membres de les anomenades falses cooperatives. La situació va suposar que el novembre passat CCOO convoqués una vaga per a regularitzar la situació.
Tot i que en un estadi més incipient, Vall Companys també negocia una solució a les seves factories del sector carni d’Aragó. En aquesta comunitat autònoma, el grup lleidatà té un dels escorxadors més importants a Cinco Villas. Allà hi havia arribat a treballar 1.200 operaris emmarcats en l’entramat de falses cooperatives que usava la marca. Contràriament només un centenar de treballadores i treballadors formaven part de la plantilla. En aquest sentit es considera que uns 800 operaris formen part de cooperatives, i la resta fins a 1.100 formarien part d’empreses multiservei.
Un acord firmat el maig passat entre la direcció i els sindicat CCOO i UGT suposa que de 500 treballadors que cotitzaven en diferents cooperatives càrnies a través del règim autònom passaran a fer-ho al règim general de la Seguretat Social a una empresa avalada per Cárnicas Cinco Villas, a Ejea de los Caballeros.
Les cooperatives tenen fins al 30 d’octubre per a regularitzar la situació de tots els seus empleats amb un calendari pactat mes a mes, els primers d’ells al juny. Els treballadors quedaran vinculats al conveni estatal de la indústria càrnia, segons han explicat els sindicats en un comunicat. També s’han pactat unes quantitats econòmiques addicionals en cas d’acomiadament en un termini de tres anys després de la signatura.
A Catalunya les coses van més lentes. Així, fa un any la Inspecció de Treball va decidir, després de constatar que els treballadors només aparentment formaven part de falses cooperatives, concretament, Servicarne, va decidir donar d’alta d’ofici a uns 60 en el règim general de la Seguretat Social. Això passava a l’empresa Avidel, de Lleida, filial de Vall Companys coneguda popularment com a Milsa perquè aquest era el seu nom quan es va fundar. Quina no seria la sorpresa dels funcionaris quan l’endemà d’inscriure els treballadors al règim general, van veure com l’empresa de Vall Companys els donava de baixa. La jugada es va repetir diversos cops, fins que la Tresoreria General de la Seguretat Social va decidir bloquejar informàticament la possibilitat que les empreses inscrivissin o esborressin directament treballadors en els registres oficials.
A Lleida i Osona el grup no cedeix
A Avidel hi havia, segons Inspecció de Treball, uns 400 treballadors falsos autònoms. Més tard, va ser UGT de Catalunya qui va presentar denúncies respecte de la situació d’Avidel i d’Escorxadors del Segrià, també de Vall Companys. En els dos casos per cessió il·legal de treballadors. En el primer cas haurien rebut 100 operaris de l’empresa Servicios Externos de Soporte TQ, SLU i en el segon altres 100 treballadors d’Adapta Facility Services. El sindicat també va denunciar la firma SIC Outsourcing, per contractar personal per a l’empresa Patel, SAU -170 treballadores- situada a Santa Maria de Corcó i membre del Grup Vall Companys .
Aquesta bel·ligerància entre els principals sindicats i Vall Companys explicaria que mentre a altres indrets de l’Estat es tanquen acords, a Catalunya es manté l’enfrontament.
CCOO considera que dels 21.000 falsos autònoms que hi havia a tot Espanya en el sector carni, ja queden menys de 3.000, molts d’ells a Catalunya.