Si els lectors pretenen visitar i aquest divendres, 29 de juny en endavant, el Museu Marítim de Barcelona es trobaran que els treballadors i treballadores que organitzen i vetllen pel desenvolupament dels tallers i activitats del centre, especialment escoles, fan vaga per denunciar la precarietat de les seves condicions laborals, segons explica el Col·lectiu Ronda.
Moltes escoles fan en la seva visita al museu activitats com passejades pel front marítim de la ciutat o passejades pel port. Això, des de la matinada de divendres, ha quedat aturat. Els treballadors que realitzen aquestes tasques s’han declarat vaga indefinida per denunciar les precàries condicions laborals que els hi ha imposat el centre. L’aturada ha estat precedida de dos mesos de negociació infructuosa. Els intents de dialogar amb el museu no han donat cap resultat. Els treballadors intenten amb les seves reivindicacions evitar una aplicació extrema de polítiques de contractació temporal que els empleats consideren injustificada i una parcialitat de jornada que troben abusiva.
«Mai estem segurs de quan haurem de treballar – explica un portaveu dels vaguistes- es determinen els nostres torns amb una antelació que gairebé mai va més enllà d’una setmana. I aquests torns, tampoc podem estar segurs de quantes hores ni en quin horari es faran. No sabem si la setmana vinent treballarem 5 hores o si ho farem 20 i, per tant, si el salari que percebrem a canvi del nostre treball ens assegura els mínims per subsistir o no. Ni tan sols és possible pensar a buscar una feina per complementar els nostres ingressos, Com podem fer-ho si els nostres horaris poden variar de forma radical amb una antelació mínima?».
Renovació de la licitació
Els condicionants que el Museu Marítim de Barcelona imposa a la prestació de serveis explica que la concessionària del servei -el museu subcontracta l’activitat- hagi renunciat a seguir oferint-lo i no es presenti a renovar la licitació.
El fet anterior fa que el futur laboral dels treballadors que fan la dinamització sigui totalment dubtós. Els operaris saben que hi haurà una nova concessionària del servei que en el seu plec de condicions inclourà un compromís de subrogació de les persones que assumeixen el servei. Sigui com sigui, els operaris no tenen cap informació certa sobre el seu futur.
Natxo Parra, advocat del Col·lectiu Ronda, que assegura els treballadors del Museu Marítim de Barcelona considera que la situació en aquesta institució cultural exemplifica un cop més com el recurs a la subcontractació és un instrument de precarització de les condicions laborals. «A través de contractes i licitacions, les empreses pretenen veure’s exonerades de les seves veritables responsabilitats com a ocupadores. En aquest cas concret, fins i tot transformant la contracta en una mena d’empresa de treball temporal que pugui proveir de mà d’obra a demanda, sense cap consideració respecte a la situació d’incertesa permanent i inseguretat que això provoca a les persones que treballen al Museu, i el més greu és que això ho fan les empreses privades en el seu afany de lucre però també, com succeeix al Museu Marítim, ho fan les Administracions Públiques».