Uns 30 treballadors de Barcelona Televisió (BTV) ha presentat sengles denúncies contra les seves empreses per cessió il·legal de treballadors. L’acció legal, segons el comitè d’empresa de l’emissora municipal, podria estendre’s si els operaris decideixen afegir-se. Sigui com sigui, mostra la complicada situació legal en què es mou la societat.
Els treballadors estan subcontractats a través de les societats, BCN audiovisual, del grup Lavínia, i Antena Local, del conglomerat Mediapro. Els empleats, segons fonts del comitè d’empresa, estan en aquesta situació legal en alguns casos des de fa vint anys. A més, tot i que les denúncies només les han fet un grup d’empleats, segons les fonts consultades la situació de la major part de la plantilla, 185 treballadors, seria equiparable a la que han reclamat judicialment.
Tant els empleats de BCN audiovisual, com els d’Antena Local, treballen efectivament per a Informació i Comunicació de Barcelona, una empresa propietat municipal en què hi ha una altra part de treballadors de la televisió, uns vint. L’objectiu de la demanda és doncs, donar resposta a una llarga reivindicació de la plantilla que treballa a BTV, és a dir, pertànyer a l’empresa municipal.
Per reforçar la seva posició, els treballadors que pertanyen al grup Lavínia, i els que formen part d’Antena Local, indiquen que treballen cada dia a les instal·lacions de Informació i Comunicació de Barcelona, i que reben les ordres dels caps d’aquesta empresa, que són els responsables d’informatius de la societat.
La duplicitat de situacions produeix circumstàncies xocants. Albert Muñoz, un dels denunciants, i membre del comitè d’empresa per UGT explica que, les càmeres de televisió són propietat de Informació i Comunicació de Barcelona, mentre que el manteniment, per contracte, correspon a les BCN audiovisual, cosa que causa distorsions, perquè els interessos són contradictoris alhora de decidir si es fan reparacions o es compren aparells nous, per exemple.
UGT reclama un compromís dels partits per internalitzar la plantilla
Muñoz creu que la sentència pot implicar, com ja ha passat en altres empreses, com TV3 o Catalunya Ràdio, en què treballadors subcontractats, per decisió judicial han tingut que ser assumits per la societat pública a les ordres de la qual treballaven efectivament.
D’altra banda, UGT ha demanat a les forces polítiques que concorren a les municipals a Barcelona que es comprometin a la internalització de la plantilla de Barcelona Televisió. Els treballadors i les treballadores de BTV demanen deixar d’estar subcontractats a través de productores privades i passar a ser plantilla d’Informació i Comunicació de Barcelona (ICB), la societat municipal titular d’aquest mitjà públic.
El sindicat coincideix amb la tesi dels treballadors que han denunciat la seva cessió a l’empresa pública. A més, destaca que Informació i Comunicació de Barcelona (ICB), l’empresa pública, ara mateix només té directament contractades una vintena de persones, entre les quals hi ha els directius. UGT afirma: «No entenem per què tota la resta de la plantilla estable de BTV i Barcelona FM ha de ser subcontractada a través d’una empresa privada que, com a tal, cerca un benefici econòmic».
No hi ha comentaris
Pingback: Primer judici per cessió il·legal de treballadors de la televisió municipal de Barcelona, BTV