Una sentència del Jutjat Social núm 1 dóna la raó a la secció sindical de CGT a la UAB i conclou que, arran de l’acomiadament per no renovació de contracte d’una professora associada i membre d’aquesta secció sindical, la Universitat Autònoma de Barcelona va utilitzar de forma fraudulenta la contractació de professors associats.
L’auto afirma que “s’ha de concloure que la continuïtat de prestació de serveis de l’actora, des de l’inici de la seva prestació de serveis en data 19/11/2009, acredita una necessitat estructural dels seus serveis, i no, com s’ha dit, una simple aportació suplementària de l’activitat docent de la UAB. Pel que ha existit frau de llei en totes i cadascuna de les contractacions temporals de l’actora, fet que suposa una fallida dels drets de la mateixa, per l’abús reiteratiu en la utilització, sense causa legal, de la contractació temporal, davant d’una necessitat permanent i duradora, amb l’única finalitat d’evitar la consolidació de la fixesa de l’actora en el seu lloc de treball, convertint així la seva carrera universitària, en una precària i sense fi carrera d’obstacles”.
Des de la CGT expliquen que ja fa anys que tant el sindicat com el propi col·lectiu afectat denuncia “la utilització fraudulenta que fa la UAB de la figura de professorat associat”. Afirmen que de forma reiterada la UAB, com altres universitats públiques, estan fent contractes de professors associats a persones que fa anys que tenen una trajectòria, “precaritzada però continuada”, de recerca i docència a la pròpia universitat.
En un comunicat, a més, han traslladat que han reclamat que la UAB, desenvolupant les obligacions del Conveni col·lectiu del PDI, corregís aquestes situacions i erradiqués aquestes pràctiques contractuals. No obstant, segons afirmen, “els diferents equips de govern han optat per seguir abusant de la contractació més barata possible de PDI” i també han “negat l’existència de “falsos associats”, tancant els ulls davant les múltiples evidències que així ho fan palès”.
La mateixa sentència que diu que la UAB utilitza de forma fraudulenta la contractació de professors associats, també reconeix que la relació laboral és indefinida. En aquest sentit la CGT explica que “la UAB prefereix acomiadar la nostra companya i gastar-se més de 11.000 € amb la indemnització que imposa el jutjat”. Denuncien també que la Universitat vulgui “allargar el patiment de la professora” interposant un recurs al TSJC davant la sentència.
El sindicat aprofita aquesta situació per denunciar de nou que les universitats públiques “opten per seguir negant la realitat de centenars de membres del PDI, a qui les polítiques de professorat i de contractació condemnen a llargues carreres de precarietat, de menysteniment i negació, d’obstacles continus que massa sovint acaben amb l’abandonament de la vida acadèmica”.
Reprenen ara aquestes reivindicacions donat que es troben davant el què serà l’arribada d’un nou equip de govern. Apunten aleshores que “és el moment per fer els replantejaments que fa tants anys que des del PDI reclamem, i als que en el seu moment les universitats es van comprometre: resoldre l’extrema precarietat d’una part important del PDI i definir un programa clar i amb terminis d’estabilització dels i les professores associades, dels i les investigadores postdoctorals, així com d’altres figures precàries”